Uutinen

Maailma kyläilee Helsingissä 26.-27.5.

Janne Sivonen
4.4.2001

Maailma kylässä -festivaali kerää toukokuun viimeisenä viikonloppuna Kaisaniemen puistoon maailmanmusiikin tähtiä ja kotimaisia bändejä.

Joka toinen vuosi järjestettävään ilmaistapahtumaan odotetaan tänäkin vuonna kymmeniä tuhansia ihmisiä tutustumaan kansalaisjärjestöjen kirjoon ja monikulttuuriseen Suomeen.

Festivaalin järjestää kansalaisjärjestöjen kattojärjestö Kepa (Kehitysyhteistyön palvelukeskus).

Tähän mennessä varmistuneista kansainvälisistä esiintyjistä kiinnostavin nimi on siperialainen Yat-Kha, jonka tavaramerkki on laulaja Albert Kuvezinin vähintäänkin omintakeinen k arigaa -kurkkulaulutyyli.

Tulonsa ovat varmistaneet myös kaikilla Maailma kylässä -festivaaleilla vieraillut Ultra Bra, Apulanta, Cliché, Galaxy (Senegal), Caribe (Kuuba), Piirpauke, Good People Band & Jaakko Löytty sekä lastenorkesteri Loiskis. Luvassa on myös ecuadorilaista teatteria, liveroolipeli, pyörätuoliflamencoa, etnomessu sekä ohjelmaa lapsille.

Festivaalin ruokabasaari on kaupungin - ellei koko maan - laajin etninen ruokatori. Herkkuja on tarjolla myös Reilun kaupan edistämisyhdistyksen ja Maailma.net-internetportaalin rakentamassa nettikahvilateltassa.

Festivaalin omaleimainen ilme syntyy lähes kahden sadan kansalaisjärjestön mukanaolosta. Kehitysyhteistyöstä ja globaaleista asioista kiinnostuneet järjestöt esittelevät alueella toimintaansa ja jakavat tietoa ajankohtaisista asioista. Tämän vuoden festivaalilla tuodaan esiin erityisesti kehitysyhteistyöhön ja ruokaan liittyviä teemoja.

Järjestöjen esittäytymisfoorumina tunnettu Mahdollisuuksien tori levittäytyy festivaalialueelle aiempien vuosien tyyliin, mutta järjestöt tarjoavat tietoa ja elämyksiä myös aivan uusilla tavoilla.

Yksi erikoisimmista hankkeista on suuri näyttelyteltta, johon kootaan kansalaisjärjestöjen tuottamia näyttelyitä.

Festivaalinäyttelyyn tulee monikulttuurisuutta sekä kehitys- ja globaalikysymyksiä valottavia vetonauloja myös tiedekeskus Heurekasta, Helinä Rautavaaran museosta sekä Lähetysmuseosta.

Festivaalinäyttelyssä tutustutaan muun muassa intialaisiin riksoihin, kehitysmaiden lasten kierrätysmateriaaleista valmistamiin leluihin ja maailman ruokakulttuureihin.

Festivaalin jatkuvasti päivitettäville nettisivuille (www.kepa.fi/maailmakylassa) tulee uutisia varmistuneista esiintyjistä ja ohjelmanumeroista, esiintyjähaastatteluja sekä tietoa tapahtuman teemoista.

Toimituksille tiedoksi: Tapahtuman nettisivuilla on tiedotteita, taustamateriaaleja sekä korkearesoluutioisia kuvia tiedotusvälineiden käyttöön.

Lisätietoja: Harri Laitinen, Kepan projektisihteeri: (09) 584 23 232, harri.laitinen@kepa.fi Janne Sivonen, Kepan tiedottaja: (09) 584 23 217, janne.sivonen@kepa.fi