Uutinen

Lusakan pyörätuolipaja juhli laajennusta

Lauri Peltonen
7.11.2000

Sambian pyörätuolipaja Disacare avasi perjantaina 3.11. juhlallisesti toimitilojensa laajennusosan. Uusiin tiloihin tulee näyttelyhalli sekä tuotanto- ja toimistotiloja.

Liikuntavammaisten pyörittämä pyörätuolipaja aloitti toimintansa varastokontista vuonna 1991. Nyt sillä on hyvät tuotantotilat ja koneet pyörätuolien, huonekalujen ja muiden metallituotteitten valmistamiseen. Paikallisiin oloihin suunniteltuja "Kavuluvulu"-pyörätuoleja tuotetaan 15-20 kappaletta kuukaudessa. Lähes kaikki materiaali on sambialaista alkuperää, vain etupyöriä tuodaan vielä Zimbabwesta.

Pyörätuolituotannon pullonkaula on markkinointi. Tuotantoa voitaisiin lisätä mutta maksukykyisistä asiakkaista on pulaa. Vaikka 250 US dollarin kappalehinta on tuotteeseen nähden halpa niin se on liikaa suurelle osalle Sambian liikuntavammaisia.

Juhlapuheessaan Disacaren tukihenkilökomitean (Board of trustees) puheenjohtaja Lucy Kasanga kiitti kaikkia pyörätuolipajaa vuosien varrella tukeneita, mukaanlukien Invalidiliitto, Fidida, Kepa ja Suomen Lusakan edustusto.

Lauri Peltonen
kenttäkoordinaattori, Kepa Sambia