Uutinen

Luotettavien tilastojen puute vaikeuttaa Afrikan auttamista

Etelä-Afrikan talousministeri kehottaa Afrikan tilastotieteilijöitä ja poliitikkoja keräämään tarkkoja tilastoja köyhyyden poistamiseksi.
Janne Hukka
2.2.2006

Etelä-Afrikan talousministeri Trevor Manuel ilmaisi Afrikan tilastotieteilijöiden vuosikokouksessa huolensa mantereen tilastotieteen rappiotilasta. Samalla hän vetosi Afrikan tilastotieteilijöihin, että nämä tuottaisivat poliitikoille tärkeitä väestörekistereitä ja tilastoja mantereen todellisesta tilasta.

Manuel viittasi esimerkkinä viimeisen kymmenen vuoden aikana harventuneisiin väestönlaskentoihin. Viime vuosikymmenellä mantereen 56 maasta 19 ei tehnyt väestönlaskentaa, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin 1980-luvulla, kirjoittaa Reuters.

Manuel sanoi tilastoinnin historian Afrikassa olevan kaiken kaikkiaan epäsäännöllinen, epätarkka ja epätäydellinen. Hänen mielestään pelkästään tämä aiheuttaa huomattavia vaikeuksia poliitikoille, joiden vastuulla on tehdä päätöksiä hyödyntäen muiden maiden tai järjestöjen arvioita oman maansa tilasta, AllAfrica raportoi.

Samanaikaisesti hän kuitenkin moitti myös poliitikkoja tilastotieteilijöille osoitetun avoimen tuen puutteesta.

"Politiikassa ei usein haluta kuulla epämiellyttäviä totuuksia. On paljon helpompaa uskotella sekä itsellemme, avunantajille että koko muulle maailmalle tilanteen olevan paljon parempi kuin se todellisuudessa on", Manuel sanoi.

Manuel esittikin suoran kysymyksen yleisölleen: Kuinka Afrikan valtiot voivat uskottavasti tukea vuosituhattavoitteiden kaltaisia kansainvälisiä kehityshankkeita ilman, että niillä on totuudenmukaisia tilastoja kertomassa hankkeiden vaikutuksista, iAfrica kirjoittaa.

Hän sanoi huonojen tilastojen tuottavan ongelmia myös lyhyellä tähtäimellä. Manuelin mielestä on kyseenalaista, onko hallituksilla kykyä osoittaa avunantajille kaikkein tarpeellisimpia apukohteita maissaan ilman tarkkoja lukuja, jotka perustuisivat tieteellisesti kerättyyn tietoon.

Keksityn tiedon vaarana on myös se, että humanitääriset tai kehitysyhteistyöjärjestöt päättelevät, ettei niiden tarjoamia resursseja enää tarvita, Manuel lisäsi.

Lisää tietoa aiheesta