Uutinen

Luomu valtaa alaa Kiinassa

Kiinan luomutuotteiden vienti kasvaa vauhdilla, ja kysyntää on myös maan sisällä.
Antoaneta Bezlova
29.5.2006

IPS -- Geenitekniikan etuvartioon kuuluva Kiina on viime aikoina innostunut ekologisesta viljelystä. Kipinän antoi luomutuotteiden kasvava kysyntä ulkomailla, mutta ostajia löytyy myös kotimaasta.

Erityisen hyvin tekevät kauppansa Suureksi pohjoiseksi erämaaksi kutsutun alueen tuotteet, kuten luomuriisi, jota myytiin 20 tonnia toukokuussa järjestetyillä alan messuilla.

"Maineemme perustuu siihen, että olemme kaukana saasteista ja muokkaamme maata, jota ei ole käsitelty kemikaaleilla 60 vuoteen", Heilongjiangin maakunnan maatalousviraston edustaja Sui Fengfu kertoo.

Luomuviljelyssä on Kiinassa nyt noin kaksi miljoonaa hehtaaria ja 1 400 tilaa tai yhtiötä on saanut luomusertifikaatin.

Kiinan osuus alan maailmankaupasta on toistaiseksi vain murusia, mutta se kasvaa 50 prosentin vuosivauhtia. Tärkein kohde on Eurooppa, jonne viedään varsinkin kurpitsaa, auringonkukansiemeniä ja muutamia papulajikkeita. Vientiä on myös Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Myrkkyskandaalit vauhdittaneet luomun kysyntää

Vauraan keskiluokan kasvu on luonut ekotuotteille Kiinassa myös kotimaista kysyntää, jota ovat vauhdittaneet viime vuosien myrkkyskandaalit.

Vuonna 2004 kiellettiin läpinäkyvien nuudelien myynti, kun niihin oli käytetty lyijypohjaista valkaisuainetta. Vuotta aiemmin 78 alakoululaista sai Beihaissa myrkytyksen soijamaidosta.

Kiinan valtio on kannustanut luomuviljelyä osana yrityksiä turvata kurjistuvan maaseutuväestön elantoa. Tunnettu maatalousekonomisti Wen Tiejun on kuvannut suurkaupunkien ympäristöön syntyviä luomukoealueita "Nooan arkeiksi", jotka voivat ehkäistä sosiaalisia levottomuuksia tarjoamalla työtä työttömille.

Kiinan tiedeakatemian edustajat ovat kuitenkin varoitelleet, ettei Kiina pysty ruokkimaan väestöään luomulla, koska viljelymaata on niukalti.

Ongelma ei ole aivan päivänkohtainen, sillä luomutuotteet muodostavat vain yhden prosentin Kiinan koko ruokakaupasta, Du Xiangge Pekingin maatalousyliopistosta muistuttaa.