Uutinen

Lukijat tyytyväisiä Kepan verkkosivuihin

Kepan pääsivusto saa tuoreessa lukijakyselyssä kehuja selkeästä ulkoasusta ja monipuolisesta sisällöstä. Moitteita puolestaan annetaan tuoreiden juttujen vähyydestä ja ideologisesta mustavalkoisuudesta.
Jukka Aronen
13.7.2004

Peräti 96,5 prosenttia lukijoista sanoi olevansa vähintäänkin "melko tyytyväinen" Kepan pääverkkosivuihin (www.kepa.fi), kun sivuston käyttäjien mielipiteitä mitattiin alkukesästä.

Tyytyväisyys on hieman lisääntynyt kahden viime vuoden aikana. Vuonna 2002 tehdyssä vastaavassa kyselyssä "erittäin tyytyväisten" osuus oli 19 prosenttia, kun nyt se on 26 prosenttia.

Sivuston erillisistä palveluista kiinnostavimpina pidetään uutisia, tapahtumakalenteria ja työpaikkasivuja. Näistä uutiset on ylivoimaisella ykkössijalla.

Sivuilta saatua tietoa pidetään kaiken kaikkiaan hyödyllisenä ja sivuston toimitusta ammattitaitoisena. Noin kaksi kolmesta sanoo, että sivusto on vaikuttanut heidän maailmankuvaansa.

Erityisiä kehuja saivat sivuston selkeä ulkoasu, monipuolinen ja kiinnostava sisältö sekä ajankohtaiset uutiset.

Huonoksi puoliksi nähtiin muun muassa etusivun sekava asettelu, yhteystietojen huono toimivuus, juttujen hidas vaihtuvuus ja sisällön kapea ideologinen näkökulma. Tämän lisäksi noin kolmasosa vastaajista oli sitä mieltä, että sivuilta on vaikea löytää tietoa ja että sivuston yleisilme on sekava.

Kun vastaajille annettiin mahdollisuus esittää parannusehdotuksia, he nostivat esille muun muassa syventävän taustatiedon lisäämisen, "pikaviestinnän" tehostamisen, kehitysmaiden edustajien oman äänen korostamisen, näkemyksellisen aineiston määrän kasvattamisen ja ideologisen mustavalkoisuuden vähentämisen.

Lukijat pääosin naisia

Kyselyssä kartoitettiin myös käyttäjien taustatietoja. Vastausten perusteella voidaan arvioida, että suurin osa lukijoista asuu kaupungissa ja on jollain tavalla mukana kansalaisjärjestötoiminnassa.

Sivuston peruskäyttäjä profiloituu pääkaupunkiseudulla asuvaksi 25-29-vuotiaaksi akateemiseksi naiseksi, joka seuraa Kepan sivuja henkilökohtaisesta mielenkiinnosta. Hän toimii ainakin yhden järjestön hallituksessa tai aktiivina.

Samainen kuvitteellinen keskivertokäyttäjä on seurannut Kepan pääsivustoa 2-5 vuotta. Hän käy sivuilla kolme kertaa kuussa ja tutustuu yhdellä käyntikerralla viiteen sivuun.

Vaikka peruskäyttäjä lukee sivustoa henkilökohtaisesta mielenkiinnosta, myös muut motiivit ovat nousussa. Kahden vuoden takaisessa kyselyssä 21 prosenttia vastaajista ilmoitti lukevansa Kepan verkkosivuja työssä tarvittavan tiedon takia. Nyt luku on kohonnut 31 prosenttiin.

Kävijäennätykset rikki

Kepan sivujen tähänastiset kävijäennätykset rikkoutuivat hieman ennen lukijakyselyn aloittamista. Maaliskuussa pääsivustossa käytiin yli 42 000:sta eri osoitteesta, ja sivuja ladattiin yli 660 000 kappaletta.

Suosituimmat osiot maaliskuussa 2004 olivat uutiset, Kumppani, työpaikat, hakusivu ja Hippo-tietovisa. Kaikkein eniten luettiin siis uutisarkistoa, jossa ovat myös Kumppani- ja Kirahviposti-lehden arkistoidut jutut. Suosituin yksittäinen juttu oli Janne Sivosen kolumni "Vapaaehtoistyöllä ei maailmaa pelasteta".

Nettikyselyyn tuli yhteensä 205 vastausta, ja se toteutettiin 9.6.-12.7. välisenä aikana. Kysymyslomakkeet vastauksineen ovat luettavissa lukijakyselyt-sivulta.