Uutinen

Lissabonissa luodaan Afrikan ja EU:n uutta suhdetta

EU:n ja Afrikan maiden huippukokouksessa hyväksytään uusi strategia, jonka avulla yritetään laajentaa poliittisia suhteita ja syventää yhteistyötä. Järjestöt muistuttavat, että uskottava kumppanuus vaatii tasa-arvoista vuoropuhelua.
Sanna Jäppinen
5.12.2007

Euroopan unionin ja Afrikan maiden huippukokous pidetään 7.-9. joulukuuta Lissabonissa. Edellinen huippukokous järjestettiin vuonna 2000 Kairossa.

Kokouksen päätavoitteena on hyväksy EU:n ja Afrikan suhteita jatkossa määrittävä strategia sekä siihen liittyvä toimintasuunnitelma ja poliittinen julistus.

Strategian avulla yritetään luoda EU:n ja Afrikan välille uudenlaista suhdetta, kumppanuutta. Tähän tähdätään esimerkiksi kehittämällä poliittisia suhteita nykyistä tasa-arvoisemmiksi ja tarttumalla yhdessä ilmastonmuutoksen kaltaisiin globaaleihin haasteisiin. Lisäksi ainakin paperilla korostetaan uuden suhteen "ihmiskeskeisyyttä", jolla viitataan muun muassa kansalaisyhteiskunnan tukemiseen.

Strategiassa keskitytään neljään pääalueeseen: rauhaan ja turvallisuuteen, hallintoon ja ihmisoikeuksiin, kauppaan ja alueelliseen integraatioon sekä YK:ssä kehitykselle määriteltyihin vuosituhattavoitteisiin, kuten köyhyyden ja nälän puolittamiseen.

Eurooppalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt painottavat lokakuun lopussa antamassaan lausunnossa sitä, että kumppanuuden on perustuttava kunnioitukseen sekä tasaveroiseen ja rehelliseen poliittiseen vuoropuheluun. Järjestöt huomauttavat, että EU:n on oltava valmis kyseenalaistamaan nykyistä politiikkaansa: esimerkiksi johdonmukaisuuden puute kauppa- ja kehityspolitiikan tavoitteiden välillä heikentää kumppanuuden uskottavuutta

Eurooppalaiset ja afrikkalaiset järjestävät huippukokouksen aikaan oman varjokokouksensa, joissa poliittisia päättäjiä muistutetaan mantereiden välisten suhteiden epätasapainosta.

Huippukokoukseen osallistuvat sekä Euroopan että Afrikan unionin jäsenmaat ja Marokko. Suomesta mukana ovat presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen.

Lisää tietoa aiheesta