Uutinen

Lisää apua Tansanialle ja Sambialle, vähemmän muille kumppanuusmaille

Vaikka Suomen kehitysapuvarat nousevat, kahdeksasta pääkumppanuusmaasta vain Tansanian ja Sambian apupotti kasvaa vuonna 2007.
Sanna Jäppinen
3.10.2006

Bruttokansantuloon suhteutettuna Suomen kehitysapu lisääntyy hitaasti, mutta euroissa kasvu on merkittävää, todetaan uusimmassa Development Today -lehdessä.

Ensi vuonna Suomen kehitysyhteistyövarojen arvioidaan olevan noin 0,43 prosenttia kansantulosta, mikä on noin puolet Ruotsin, Tanskan ja Norjan tasosta. Euroissa kasvua vuodesta 2006 tullee kuitenkin yli 11 prosenttia, ja summa kohonnee 746 miljoonaan euroon. Vuosina 2005-2006 nousua oli 12,5 prosenttia.

Development Today -lehden pääkirjoituksessa todetaan, että rahapotin kasvu on elvyttänyt Suomen roolia avunantajana ja aktivoinut Suomea kansainvälisessä yhteisössä. Aktiivisempi rooli ei kuitenkaan ole juuri heijastunut EU-puheenjohtajuuskauden asialistaan.

Suomen kehitysyhteistyön painopiste tulee olemaan yhä enemmän Afrikassa ja vähiten kehittyneissä eli LDC-maissa. Suomen kehitysyhteistyön kahdeksasta pääkumppanuusmaasta ensi vuonna lisää rahoitusta on luvassa Tansanialle ja Sambialle.

Tansanian kehitysavusta noin 40 prosenttia ohjautuu vuonna 2007 suorana budjettitukena, kuten tänäkin vuonna. Sambiassa Suomi on mukana hankkeessa, jolla pyritään yhtenäistämään keskeisten toimijoiden apua, ja tämä tietää Suomen osuuden tuplaamista. Suomi aloittaa myös Sambiassa suoran budjettituen antamisen.

Viisi muuta pääkumppanuusmaata - Etiopia, Kenia, Mosambik, Vietnam ja Nicaragua - saavat vuonna 2007 vähemmän rahaa kuin tänä vuonna, Development Today kirjoittaa.

Esimerkiksi Kenian suhteen Suomi odottelee parannusta maan korruptiotilanteeseen, ja Etiopiassa tarkkaillaan maan ihmisoikeustilannetta vaalien jälkimainingeissa.