Uutinen

Lipponen: Tobinin vero on humpuukia

Juha Rekola
15.6.2001

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) vastustaa Talouselämä-lehden haastattelussa kansainvälisten pääomaliikkeiden sääntelyä Tobinin verolla.

"Ei maksa vaivaa perustaa jumalatonta byrokratiaa semmoisen takia, jonka vaikutuksista on vain spekulatiivinen käsitys", Lipponen sanoo lehden haastattelussa.

Tobinin vero on Lipposen mukaan, "täyttä humpuukia, juoksutetaan ihmisiä ja annetaan vakavista asioista hyvin pinnallinen kuva".

Hän epäilee mm. kansanedustajien asettuneen veron taakse heppoisin perustein.

"Tulee mieleen 1970-luku, jolloin piti olla tarkka väristään. Tästä Tobinin verosta on tullut samanlainen hokema ilman että se merkitsee yhtään mitään, Lipponen piikittelee. Hänen mukaansa on parempi puhua laajemmin maailmantaloudesta, yhteistyöstä, työntekijöiden oikeuksista ja köyhimpien maiden asemasta.

TV-Nelosen gallupin mukaan eduskunnan selvä enemmistö kannattaisi Tobinin veroa. Ulkoministeriön toukokuisen mielipidetiedustelun mukaan 73% suomalaisista kannattaa Tobinin veroa.

***
Suora ote Lipposen haastattelusta Talouselämä-lehdessä 15.6.2001 (Lähde: Lehden www-sivut, linkkiosoite muuttuu kun juttu siirretään viikon juttu -arkistoon. Siinä vaiheessa tämä teksti siirretään alkuperäislinkin taakse)

Kuvateksti: "Puheet Tobinin verosta ovat täyttä humpuukia", pääministeri Paavo Lipponen kuittaa.

Globalisaatio lisää tasa-arvoa

Euroopan unioni hakee paikkaansa globaalistuvassa ympäristössä. Göteborgissa EU-johtajat tapasivat eilen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin. Osapuolet yrittivät saada selvää toistensa pyrkimyksistä ja tutustua molemmin puolin.

Globalisaation arvostelijat sanoivat tulevansa Göteborgiin mielenosoitukseen. Lipposen hallitusohjelma lupasi selvittää "lyhyiden spekulatiivisten pääomaliikkeiden aiheuttamien häiriöiden torjuntaan tähtäävien kansainvälisten järjestelmien käyttöönottoa".

Pääministeri Lipponen, voiko globalisaatio mennä liian pitkälle, onko Tobinin vero aivan älytön keino ja millainen säätely on mahdollista tai tarpeellista?

Ensiksi Lipponen toteaa, että globalisaatio etenee markkinoiden ehdoin. Mutta globalisaatio ei ole pelkästään huono juttu, koska "suurin osa ihmiskuntaa hyötyy siitä". Uudenaikaistuminen etenee ja tasa-arvo toteutuu, avoimuus lisääntyy.

Globalisaatio etenee markkinoiden ehdoin, koska on liian vähän yhteistyötä sääntöjen kehittämiseksi. "On kysymys ihmisoikeuksista ja työntekijöiden oikeuksista", Lipponen huomauttaa.

Globaali pohdinta globalisaatiosta on Lipposen mukaan virinnyt Tony Blairin kolmannen tien ideologiasta, mutta "opillisen jankkaamisen asemesta niin sanotut edistykselliset voimat, presidentti Bill Clinton mukaan lukien, ryhtyivät keskustelemaan maailmanlaajuisista haasteista."

Tämän Lipponen toivoo jatkuvan. On toimittava kansainvälisissä järjestöissä. WTO on suurten ratkaisujen edessä, kansainvälinen työjärjestö ILO on tärkeä foorumi ja Euroopan unionin on tehtävä linjauksia.

Pääomaliikkeitä ei tule säännellä Tobinin verolla.

"Jos kysyy kansanedustajilta, oletko veron kannalla vai et, vastauksessa on enemmän kysymys värin tunnustamisesta kuin asian ymmärtämisestä. Tulee mieleen 1970-luku, jolloin piti olla tarkka väristään. Tästä Tobinin verosta on tullut samanlainen hokema ilman että se merkitsee yhtään mitään", Lipponen sanoo.

"Keskustelun herättäminen globalisaatiosta on tarpeen. Vero kuitenkin on wild goose chase, uskottelua, että jossakin on patenttiratkaisu valtaisiin ongelmiin. Täyttä humpuukia, juoksutetaan ihmisiä ja annetaan vakavista asioista hyvin pinnallinen kuva", tuomitsee Lipponen idean. Ei maksa vaivaa perustaa jumalatonta byrokratiaa semmoisen takia, jonka vaikutuksista on vain spekulatiivinen käsitys.

"On parempi puhua laajemmin maailmantaloudesta, yhteistyöstä ja työntekijöiden oikeuksista, ehdottomasti myös köyhimpien maiden asemasta. Tämä on todellista työtä globalisaatio-ongelmien poistamiseksi", Lipponen arvioi.

***