Uutinen

Lintuinfluenssa hiljensi thaihallituksen kukkoilun

Thaimaan hallitus joutui lintuinfluenssan myötä tunnustamaan, ettei kaikki mene päättäjien toiveiden mukaisesti.
Timo Kuronen
29.1.2004

BANGKOK -- Reilu viikko sitten Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra vakuutti lehdistölle, ettei Thaimaassa ole naapurimaissa leviävää lintuinfluenssaa. "Pankaa fantasiat ja mielikuvitus syrjään. Mitä tahansa sanommekin, se leviää maailmalle ja siksi ei ole tarpeen vahingoittaa maata, erityisesti viljelijöitä, koska vientisektori tulisi kärsimään."

Eilen pääministerin puheen sävy Aasian terveysministerien kokouksessa Bangkokissa oli toisenlainen: "Nopeasti leviävän viruksen pysäyttämiseksi maiden pitää toimia nopeasti ja läpinäkyvästi sekä hankkia luotettavaa tieteellistä tietoa. Yleisölle pitää kertoa totuus ja pitää heidät ajan tasalla."

Thaksinin hallitus on kolmivuotisen historiansa pahimmassa kriisissä. Vielä pari viikkoa sitten eturivin ministerit kehuivat maan huimalla talouskasvulla, osakemarkkinoiden moninkertaistumisella kuluneen vuoden aikana ja rikkauden jakamisella köyhillekin erilaisten projektien myötä.

Sitten pitkään kyteneet ja hallituksen vähättelemät levottomuudet kolmessa muslimienemmistöisessä maakunnassa Malesian rajalla leimahtivat liekkeihin. Muutaman päivän aikana tuntemattomat joukot hyökkäsivät armeijan asevarikolle ja poliisiasemille, polttivat kouluja sekä surmasivat jopa buddhalaismunkkeja. Radikaalit ääriliikkeet haluavat eteläisten maakuntien eroa Thaimaasta.

Maan keskiosissa siipikarjaa alkoi kuolla suurin joukoin jo marraskuussa ja pian aloitettiin kanojen joukkoteurastukset. Maatalousministerin johdolla kansalle kuitenkin kerrottiin, että kyseessä on kolera tai normaalit kylmään kauteen liittyvät kanasairaudet. Vaikka vaarallista lintuinfluenssaa löytyi laboratoriotesteissä, ei tuloksia uskallettu tai haluttu kertoa julkisesti. Maan hyvä maine oli vaakalaudalla. Samoin kuin kansantalous - Thaimaa on maailman neljänneksi suurin kananlihan viejä.

Vasta kahden pikkupojan kuoleman varmistuminen lintuinfluenssan aiheuttamaksi lopetti hallituksen ja pääministerin esiintymisen kaikkien ongelmien ratkaisijana.

Bangkokin englanninkielisessä lehdistössä vaaditaan nyt, että hallituksen on kannettava vastuu ongelmien peittelystä ja jopa kymmenien ihmishenkien menetyksistä. Hallituksen valvonnassa olevassa sähköisessä mediassa, jota kansan enemmistö seuraa, ei kuitenkaan olla kritisoitu viranomaisten ja maan johdon toimia.

Todennäköistä onkin, että APEC-kokouksen aikana kiillotettu Thaimaan kansainvälinen luottamus on romahtanut, mutta kansan syvät rivit luottavat edelleen uusia populistisia ohjelmia suoltavaan ja mediaa manipuloivaan hallitukseen. Thaksinin puolue tähtää edelleen 80 prosenttiin äänistä vuoden 2005 alun parlamenttivaaleissa.