Uutinen

Liftarit palasivat kotiin tyytyväisinä

Kilometrejä ja kortteja kertyi globbari-liftareille Itä-Suomesta mukavasti. Median välityksellä tieto kampanjasta levisi toreilta olohuoneisiin.
Esa Salminen
11.7.2006

Heidi ja heinaseipaat (Kuva: Suvi Jarvinen)

 

Suvi Järvinen ja Heidi Kilpeläinen kiersivät peukalokyydillä itäisen Suomen Kajaanista Porvooseen. 22-vuotiaat ystävykset kuuluvat Kepan koordinoimaan globbariverkostoon, jonka piirissä kerätään postikortteja  eduskunnalle, jotta siellä toimittaisiin voimakkaammin maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta.

Naisten tempauksen tarkoituksena oli viedä globbareiden korttikampanja sellaisille paikkakunnille, jossa harvemmin kuullaan maailmanparannuksesta.

"Vaikeampaa kortteja tuolla oli saada kuin vaikka Maailma kylässä -festivaaleilla", tuumii Kepassa piipahtanut Suvi Järvinen kiertueen päätyttyä, "mutta keskustelut olivat antoisia ja ihmiset puhuivat mielellään. Itäsuomalaisilla on omiakin kokemuksia eriarvoisuudesta ja köyhyydestä, ja monet kehuivat meidän olevan tärkeällä asialla."

Argumentaatiotaidot joutuivat välillä koville, vaikka molemmat ovat keränneet kortteja aiemminkin.

"Eihän Maailma kylässä -festareilla kukaan kysynyt mitään!" huudahtaa puhelimitse tavoitettu Heidi Kilpeläinen. "Jouduimme perustelemaan selvästi enemmän. Ihmiset olivat oikein kiinnostuneita ja halusivat jutella haastavista asioista, hapankaalin perinteisestä arvosta lähtien."

"Entä suomen köyhät?"

Vetoomustyössä törmää aina myös epäilijöihin.

Suvi liftaa globbaripaidassa (Kuva: Heidi Kilpelainen)"Aika monet sanoivat, että Suomen asiat pitäisi laittaa kuntoon ennen kuin muita autetaan", Järvinen sanoo. Kehitysyhteistyörahoista puhuttaessa vastalauseita tuli odotetusti, mutta myös poliittisen päätöksenteon yhteyttä maailman köyhyyteen oli osan vaikea mieltää.

"Monet haluavat uskoa, että elämme jossain kupolissa, jossa voimme olla vaikuttamatta kehenkään muuhun. Oikeastihan meihin vaikutetaan ja me vaikutamme muihin, halusimme tai emme."

Syrjäisemmillä seuduilla naiset törmäsivät myös siihen, että monet ovat menettäneet uskonsa poliitikkoihin.

"Aika monet sanoivat, etteivät usko korttien auttavan mitään", Järvinen selittää.

"Toisaalta monet väittivät tuntevansa kansanedustajia henkilökohtaisesti ja vaikuttavansa heihin suoraan. Kuinkahan paljon ihmiset oikeasti vaikuttavat maailman tilaan tutun edustajan kautta?" Järvinen pohtii.

Suopea julkisuus

Ylen paikallisradiot, Kymmenen uutiset, Savon Sanomat, Etelä-Saimaa, Karjalainen ja liuta muita paikallislehtiä... Liftarien tempaus sai hyvin julkisuutta – olihan heinäkuu, ja liftausideasta saa mukiinmenevän kesäuutisen. Mediasta oli myös konkreettista hyötyä.

"Peräämme huudellaan ja 'kaksi tyttöä ja punainen matkalaukku' on jo lähes käsite. Tämän ansiosta olemme saaneet muutamia kyytejäkin", kirjoittivat Suvi ja Heidi matkan varrelta Kepan internetsivujen kampanjapäiväkirjaan.

Korttisaldo viikon kiertueelta oli kuutisenkymmentä, jota Kepan järjestökoordinaattori Kaisu Tuominen pitää hyvänä, vaikka globbarit itse vähän harmittelivat luvun pienuutta.

"Pidemmät tauot liftaamisen välillä olisivat ehkä nostaneet korttien määrää, mutta kiertueen saama julkisuus kompensoi sitä", Järvinen miettii. Tiedotusvälineet ovat kampanjatyössä avainasemassa. Toreilla ja kaduilla tavoittaa aina vain rajallisen määrän ihmisiä.

"Puhelimet soivat alkumatkasta koko ajan, ja välillä tuntui, ettei aikaa jää globbaamiselle lainkaan", Suvi naurahtaa, "mutta on hienoa, että toimittajat kiinnostuivat tempauksesta, sillä ei Itä-Suomen paikallislehdissä paljon tällaisia asioita käsitellä. Ehkä maailman asiat vähitellen käyvät uutisten kautta arkipäiväisemmiksi."

Aivan koko kesäloma ei naisilta maailmanparannukseen palanut. Suvi on lähdössä seuraavaksi kiertämään Eurooppaa ja Heidi keskittyy gradun kirjoittamiseen ennen loppukesän Puolan-matkaa. Molempien opinnot Joensuun yliopistossa jatkuvat syksyllä.


Heidi Kilpelainen ja Suvi Jarvinen (Kuva: Jukka Aronen)

 

Heidi Kilpeläinen (vas.) ja Suvi Järvinen

Lisää samasta aiheesta