Ridwaniksi esittäytyvä libyalaismies osallistui Muammar Gaddafin diktatuurin kaataneeseen sotaan. Hänen mukaansa kapinallisten aseet leviävät nyt Välimeren ympäristössä. Kuva: Ridwaniksi esittäytyvä libyalaismies osallistui Muammar Gaddafin diktatuurin kaataneeseen sotaan. Hänen mukaansa kapinallisten aseet leviävät nyt Välimeren ympäristössä.

Libyasta virtaa aseita ympäristön selkkauksiin

Syyrian kapinalliset, Malin tuaregit ja monet muu ostavat järeää kalustoa Gaddafin kaatajilta.

Teksti: Mel Frykberg Kuva: Mel Frykberg

IPS — Libyan diktaattorin kukistajista on tullut asekauppiaita. Kapinallisille jäi kosolti aseita, joita virtaa nyt Syyriaan ja muille lähialueille suoraan tai välikäsien kautta.
”Kaikki kapinallisprikaatit ovat mukana asekaupoissa. Libyalta puuttuvat lait ja toimiva hallitus, turvallisuusjoukot eivät pysty valvomaan tilannetta”, sanoo Ridwaniksi esittäytyvä entinen kapinallistaistelija Tripolista.
Hänen mukaansa kapinalliset pitävät aseiden myyntiä laillisena näissä oloissa.
”Ahneus iski sodan jälkeen. Moni kokee joutuneensa uuden johdon hylkäämäksi ja hankkii korvausta tekemistään uhrauksista”, Ridwan selittää.
Kalashnikov-rynnäkkökivääreitä myydään mustassa pörssissä reilulla 600 eurolla, ilmatorjunta-aseen voi saada 6 000 eurolla, hän jatkaa.
Ridwanin mukaan paljon aseita salakuljetetaan Turkin kautta Syyriaan. Sinne on lähtenyt Libyasta myös islamistitaistelijoita kapinallisten riveihin.
Sahel pursuu aseita
Aseryhmien toiminta lisää jännitystä Sahelin alueella Pohjois-Afrikassa. Malissa tuaregitaistelijat ovat perustaneet oman valtion, Azawadin. Alueen islamistit tekevät yhteistyötä Maghrebin al-Qaidan eli Aqimin kanssa.
Malissa heiluvat Libyasta tuodut aseet, sillä monet tuaregit taistelivat aiemmin Muammar Gaddafin joukoissa.
”Sahel pursuu nyt aseita ja Libyasta palanneita pyssymiehiä. Moni Gaddafia tukenut tuaregi jäi vaille isäntää. He ovat rahattomia ja tuntevat itsensä syrjäytetyiksi”, Afrikan konfliktinehkäisyohjelman tutkija David Zounmenou sanoo.
Nigerian puolustusministerin Olusola Obadan mukaan Libyasta ryöstettyjä aseita on käytössä myös hänen maassaan. Aqimin kanssa liittoutunut islamistinen Boko Haram -liike sotii Pohjois-Nigeriassa hallitusta ja kristittyjä vastaan.
Etelä-Saharassa ja Sahelissa operoiva Aqimin johtaja Mokhtar Belmokhtar on nähty hiljan Libyassa aseostoksilla.
Järeää sotakalustoa
Libyan aseille on kysyntää myös Siinain niemimaalla, jossa Egyptin armeija jahtaa islamisteja. Raporttien mukaan näiltä on tavattu olalta laukaistavia venäläisiä SA-24 eli Igla-S -ilmatorjuntaohjuksia.
Vuonna 2011 uutisoitiin, että 480 SA-24 -ohjusta on ryöstetty Libyan armeijan 32. prikaatin asevarastoista Tripolista.
Alueen aktivistien mukaan Libyasta tulevat aseet on helppo tunnistaa, ”koska ne ovat sellaisia, joita käytetään sodissa eikä tavallisissa kahakoissa”.
Ridwanin mukaan Libyassa liikkuu syyrialaisia asevälittäjiä, jotka tekevät isoja kauppoja. Hän on kuullut ystävältään Syyriasta, että libyalaiset kouluttavat siellä kapinallisia.
Pyhä sota kutsuu
Syyriaan arvioidaan lähteneen sadoittain libyalaisia. Moni on Gharyanin kaupungista, jonka uskonnollinen johtaja usutti maanmiehiään syyrialaisten veljiensä rinnalle.
Öljyinsinööri Abdul Basset Abu Arghob johti Gharyanin prikaateja Libyan sodassa ja harkitsi Syyriaan lähtöä.
”Jäin kotiin, koska Libyassa on niin paljon työtä. Uskomme, että Syyrian taistelu on osa pyhää sotaa alueen pahoja hallituksia vastaan. Velvollisuutemme on auttaa veljiämme”, hän kertoo.
Tunnetuimpia libyalaisia Syyriassa on Tripolin vallankumousprikaateja komentanut Mahdi al-Harati. Hän johti joukkonsa Syyriaan jo viime vuoden elokuussa.
”Sain Syyriasta useita avunpyyntöjä. Tripolin prikaati oli Libyassa voittoisa, joten koin, että on aika auttaa”, al-Harati selittää.