Uutinen

Lehtomäki päivitti kauppakuulumisia eduskunnassa

Kansanedustajien olisi perehdyttävä nykyistä paremmin myös alueellisiin kauppaneuvotteluihin, todettiin eduskunnan WTO-jaoston järjestökuulemisessa.
Sanna Jäppinen
9.11.2006
WTO-jaoston järjestökuuleminen (Kuva: Janne Hukka) Jouko Skinnari WTO-jaostosta johti puhetta. Paula Lehtomäki sai taustatukea ulkoministeriön EY:n yhteisen kauppapolitiikan yksikön päälliköltä Matti Lassilalta. (Kuva: Janne Hukka)

"Multilateralismi säilyy EU:n kauppapolitiikan peruspilarina", vakuutti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki eduskunnan suuren valiokunnan WTO-jaoston 9. marraskuuta pitämässä järjestökuulemisessa.

Tilaisuuden teemana oli maailmankaupan murros vaakakupin tasapainotellessa monenkeskisen sekä alueellisten ja kahdenvälisten järjestelyjen välillä.

Pitkälti maatalouskaupan kysymyksiin heinäkuussa keskeytyneen Maailman kauppajärjestö WTO:n Dohan-kierroksen neuvotteluihin on Lehtomäen mukaan määrä palata, kun jotakin "oleellista uutta" tulee esille. Hänen mukaansa neuvotteluja yritetään saada raiteilleen lähiviikkojen kuluessa, ja odottavat katseet on nyt käännetty Yhdysvaltain suuntaan.

"Saa nähdä, mikä on Yhdysvaltojen vaalien merkitys kauppapolitiikalle - vai onko se mikään", Lehtomäki totesi viitaten edustajainhuoneen ja senaatin vaaleihin, joissa demokraatit veivät voiton.

Yleisön joukosta kysyttiinkin, aikooko Lehtomäki soittaa jo tänä iltana kollegalleen Yhdysvaltoihin, mutta ministeri vastasi kieltävästi.

"En harkitse soittoa, sillä kauppaneuvottelut ovat vahvasti komission käsissä", Lehtomäki totesi. Vaikka Suomi nyt onkin vaikuttamisen aitiopaikalla puheenjohtajamaana, on puheenjohtajan tärkeä tehtävä Lehtomäen mukaan myös unionin yhtenäisyyden varjelu, jotteivat jäsenmaat rupea liikaa sooloilemaan.

Maataloustuottajien keskusliiton MTK:n Tapio Kytölän puheenvuoro antoi pientä makua siitä, että vaikka EU osoittelee mielellään sormella Yhdysvaltoja, riittää neuvotteluvaltuuksien suhteen päänvaivaa myös unionin sisällä.

"EU:n neuvottelijoiden on muistettava, että maataloudessa komissio on jo mennyt mielestäni neuvotteluvaltuuksiensa yli. Minkäänlaiset lisämyönnytykset maataloudessa eivät ole mahdollisia", kuului Kytölä näkemys, joka Euroopan suurissa maatalousmaissa kaikuu vielä voimakkaampana.

EPA-oppia eduskuntaan?

Lehtomäki totesi, että vaikka Dohan-neuvottelukierroskin kariutuisi, ei WTO:ta ole syytä julistaa kuolleeksi. Silti rinnalla käydään jo nyt useita alueellisia ja kahdenvälisiä neuvotteluja.

"Täydentäviä, ei korvaavia", Lehtomäki painotti.

Ajankohtainen esimerkki kahdenvälisistä kauppaneuvotteluista ovat EPA-sopimukset (Economical Partnership Agreement) EU:n ja 77 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen valtion (AKT-maat) välillä.

"Suomen kanta on, että on vahvistettava Epojen roolia kehitysinstrumenttina", Lehtomäki totesi.

Hänen mukaansa AKT-maat ovat EU:n kanssa samaa mieltä alueellisen integraation tarpeesta, mutta näkemykset poikkeavat siinä, millä aikataululla ja millaisin tuki- ja sopeutustoimin muutokset toteutetaan. Hän korosti, että EPA-sopimusten tavoitteena on AKT-maiden talouden monipuolistaminen, etteivät ne olisi riippuvaisia yhdestä vientituotteesta.

"Toiset alat tulevat ikävä kyllä menemään alaspäin", ministeri totesi sopimuksen seurauksista.

"Suomalaisten kansanedustajienkin on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota alueellisiin neuvotteluihin", totesi Kepan kehityspoliittinen sihteeri Tytti Nahi puheenvuorossaan. "On vaikea seurata monia samanaikaisia neuvotteluja, mutta vielä vaikeampaa tämä on kehitysmaille, joilla on pienet resurssit."

Lehtomäen mukaan Suomen resurssit ja osaaminen kauppaneuvotteluissa ovat melko hyvällä tolalla, mutta sen sijaan hän kaipasi laajempaa harrastuneisuutta ja kiinnostusta kauppapoliittisiin teemoihin. Kiinnostusta lienee syytä kasvattaa ainakin kansanedustajien keskuudessa, sillä nyt pidetyssä kuulemisessa edustajia ei ollut paikalla kuin muutama.

Nahi vetosi ministeriin, että komissiossa parhaillaan valmisteilla oleva katsaus EPA-sopimuksista esiteltäisiin myös Suomen eduskunnalle alkuvuodesta. Kansanedustajille lähti puolestaan vetoomus tutustua sopimuksiin.

"EPA-sopimusten vaikutukset tuntuvat 750 miljoonan ihmisen elämässä", Nahi muistutti.

Video

Lisää tietoa aiheesta