Uutinen

Lehtomäki: Maataloudella köyhyyttä vastaan

Kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki haluaa kohentaa kehityspolitiikalla maaseudun elinkeinojen asemaa.
KEO:n tiedote
30.6.2003

"Köyhyyden voittamiseksi kehitysmaiden on voitava kehittää omia maaseutuelinkeinojaan ja erityisesti maatalouttaan", sanoi ministeri Lehtomäki puhuessaan tänään YK:n talous- ja sosiaalineuvoston (ECOSOC)istunnossa Genevessä ja lisäsi: "Jokaisella maalla on tähän oikeus, jotta maaseutu voisi säilyä asuttuna ja elävänä".

ECOSOCin istunto osuu tänä vuonna ajankohtaan, jolloin EU on sopinut oman maataloustukijärjestelmänsä uudistamisesta. EU:n ratkaisu on ollut ECOSOCissa keskustelun kohteena, koska se tulee mm. mahdollistamaan sen, että maatalouskaupan vapauttamisneuvotteluissa kehitysmaiden edut voidaan nyt paremmin yhteensovittaa EU:n omaan maaseutupolitiikkaan.

Maataloudella on erittäin suuri vaikutus köyhyyden vähentämiseen maissa, joissa suurin osa väestöä saa perustoimeentulonsa maaseudulla. Teollistuneet maat voivat tukea kehitysmaiden maaseudun kehitystä sekä maatalouskauppaa kehittämällä että esimerkiksi kehitysyhteistyön keinoin.

"Kehityspolitiikassa tuki maaseudun elinkeinoille on liian pitkään joutunut taka-alalle" sanoi Lehtomäki puheessaan. Kansainvälinen rahoitus kehitysmaiden maaseutukehitykseen ja maatalouteen on vähentynyt noin kolmasosaan viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Lehtomäki totesi puheessaan, että viimeisissä YK:n huippukokouksissa ja konferensseissa maaseudun kehitys on jälleen nostettu etualalle ja kertoi että Suomella on parhaillaan valmisteilla maaseudun kehittämistä koskeva maaseutukehityslinjaus.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki osallistuu Genevessä pidettävään YK:n talous- ja sosiaalineuvoston, ECOSOCin kokouksen 30.6-1.7. Kokouksen ministeriosuuden teema tänä vuonna on maaseudun kehittyminen. Kokouksen aikana hän toimi kanssapuheenjohtajana ministereille tarkoitetussa vähiten kehittyneiden maiden asemaa ja maaseutukehitystä käsittelevässä keskustelussa.