Uutinen

Lehtiskandaali Bluefieldsin kaupungissa Nicaraguassa

Outi Perähuhta
5.12.2000

Kun Kepan vaalitarkkailija lensi Bluefieldsiin päivää ennen vaaleja, osui hänen silmäänsä mielenkiintoinen artikkeli maan toisesta päälehdestä La Prensasta. Siinä kerrottiin yksityiskohtaisesti miten liberaalipuolueen kandidaatti, joka halusi Bluefieldsin kaupunginjohtajaksi, oli kavaltanut rahoja toimiessaan aluehallinnon johdossa.

Bluefieldsin lentokentällä konetta oli vastassa liberaaliehdokkaan aviomies, joka ilmoitti ostavansa kaikki päivän lehdet. Lehtien kuljetuksesta vastaava virkailija halusi ensin myydä vain irtonumerot, mutta luopui viimein myös vakiotilaajien kappaleista. Kun vaalitarkkailija kyseli lehtien oston tarkoitusta, hän ilmoitti lähettävänsä ne kaukaisten kylien asukkaille, jotta hekin saisivat tietoa vaaleista.

Lehdet eivät koskaan saapuneet kyliin. Bluefieldsissä alkoi sen sijaan kiertää valokopioita kyseisestä artikkelista. Paikalliset radioasemat lukivat tekstiä lähetyksissään, ja suuttunut liberaalipuolueen ehdokas ilmoitti haastavansa oikeuteen sekä radioasemat että valokopioiden tekijät henkilökohtaisesta loukkauksesta ja väärennetystä informaatiosta.

Lehtijutun merkitys vaalien tulokseen jää arvauksen varaan. Gallupeiden suosikki kuitenkin hävisi sandinistipuolueen ehdokkaalle. Liberaalipuolueen ehdokas oli voittanut vain niissä kylissä, joihin paikallisradioiden taajuus ei yllä.