Uutinen

Lehti: Mugabe lupaa lähteä, jos saa syytesuojan

Zimbabwen tyrannin Robert Mugaben avustajat ilmoittivat, että maan isä suostuu luopumaan vallasta, jos saa takuut siitä, ettei joudu käräjille.
Esa Salminen
4.4.2008

Torstai-iltana 3. huhtikuuta Zimbabwen presidentinvaalien tulos jätettiin edelleen julkaisematta "logistisista syistä". Poliisivoimat - joiden johtaja on julkisesti Mugaben miehiä - teki ratsioita opposition toimistoihin. Samaan aikaan oppositiopuolue MDC:n virkamiehistö paljasti Mail & Guardianille pääpuolue Zanu-PF:n neuvotteluyrityksistä.

Robert Mugabe on tiedon mukaan valmis vetäytymään vallasta, jos saa suojan syytteitä vastaan. Istuvana presidenttinä hänellä on suoja muiden muassa talous- ja ihmisoikeusrikoksia vastaan, mutta teoriassa suoja raukeaa virkakauden päättyessä.

Lehden tietojen mukaan Zanu-PF:n virkamiehet ovat tahallaan viivästyttäneet vaalituloksen julkistamista, jotta oppositiojohtaja Morgan Tsvangirain äänisaalis saataisiin keinoteltua alle 50 prosentin. Valtapuolue on uhannut mahdollisuudella, että vaalien toista kierrosta lykättäisiin kolmella kuukaudella, jolloin Mugaben toimikausi päättyy, ja hän voisi jatkaa sitä poikkeuslailla.

Virallisesti Zanu-PF on sanonut, että he ovat valmiita taistelemaan Mugaben puolesta vaalien toisella kierroksella.

MDC neuvottelee myös paraikaa Zimbabwen asevoimien johdon kanssa. Monet asevoimien merkittävät tahot ilmoittivat julkisuudessa ennen vaaleja, etteivät kunnioittaisi presidenttiä, joka ei olisi Robert Mugabe.

Zimbabwen vaalilautakunnan on lain mukaan julkaistava presidentinvaalien tulos tänään perjantaina, kuusi päivää vaalien jälkeen.

Lisää tietoa aiheesta