Uutinen

Lehti: Ahtisaari kaipaa kehitysapuun kunnon reformia

Kehitysavussa on keskityttävä nuorten työllistämiseen, sanoo nobelisti Martti Ahtisaari Aamulehden haastattelussa.
Sanna Jäppinen
9.3.2009

"Kehitysapu kaipaa kunnon reformia. Nykyiset avustushankkeet ovat monesti virastobyrokratian kahlitsemia ja saatavuusvetoisia. Näin rakenteista tulee helposti kohdetta tärkeämpiä, ja asioiden tärkeysjärjestys ja koordinointi unohtuvat", kritisoi presidentti ja nobelisti Martti Ahtisaari Aamulehden haastattelussa.

Ahtisaaren mukaan nykyinen "kehitysaputeollisuus" liian usein heikentää köyhien valtioiden omia rakenteita vahvistamisen sijaan. Silti kehitysapua tarvitaan - painopistettä vain olisi muutettava niin, että keskiössä on nuorten kouluttaminen ja työllistäminen.

Kymmenen vuoden kuluessa maailman työmarkkinoille pyrkii 1,3 miljardia alle 30-vuotiasta nuorta. Joukkotyöttömyys ja köyhyys ovat herkkuruokaa ääriliikkeille, ja kierre on valmis, Aamulehti kirjoittaa.

Ahtisaaren mukaan nuorten kouluttamisesta jo olemassa oleviin työpaikkoihin on saatu hyviä kokemuksia erityisesti Latinalaisessa Amerikassa.

Presidentti uskoo, että kehitysmaiden nuorten kouluttaminen hyödyttää myös Suomea. Samalla kun kehitysmaiden vakaus lisääntyy ja avun tarve vähenee, voi koulutetusta väestä löytyä apua tulevaisuudessa häämöttävään työvoimapulaan.

Lisää tietoa aiheesta

  • Aamulehti: Leivän lisäksi työtä