Uutinen

LDC: Unctadin pääsihteeri torjui järjestöjen kritiikin

Mika Railo
18.5.2001

YK:n talous ja kehitysjärjestön Unctadin pääsihteeri Rubens Ricupero torjui perjantai-iltana kansalaisjärjestöjen esittämän kritiikin Brysselin LDC-kokouksen järjestelyistä. Ricupero vastasi tapaamisessa kansalaisjärjestöjen avoimeen kirjeeseen, jossa nämä arvostelivat voimakkaasti vähiten kehittyneiden maiden (LDC)kokousta avoimuuden puutteesta.


Rubens Ricupero (Kuva: Mika Railo)

Ricupero oli silminnähden ärtynyt arvostelusta. Selityksensä mukaan hän on aina kannattanut voimakkaasti kansalaisyhteiskunnan roolin vahvistamista esimerkiksi YK-järjestöjen sisällä. Hän ehdotti jo 1996 erillisen osaston perustamista Unctadin sisälle, jossa järjestöjen rooli voitaisiin virallistaa. Ehdotus kaatui kuitenkin jäsenmaiden vastustukseen.

Ricupero muistutti järjestöjä siitä, ettei Unctadin sihteeristö voi pakottaa jäsenmaiden virallisia delegaatiota kuuntelemaan kansalaisjärjestöjä, elleivät nämä sitä itse tahdo.

Järjestöjen ja delegaatioiden välinen kommunikaatio on ollut vaikeata monille kehitysmaiden kansalaisaktivisteille. Monissa kehitysmaissa kansalaisjärjestöjä ei ole hyväksytä osaksi yhteiskunnan ja talouden kehittämisestä käytävää keskusteluun.

Järjestöt korostivat vastauksissaan, ettei kirje ollut suunnattu henkilökohtaisesti Ricuperoa vastaan. Ne kieltäytyivät kuitenkin pyytämästä anteeksi kirjeen lähettämistä. Useissa puheenvuoroissa toistui kansalaisjärjestöjen turhautuminen sekä tyytymättömyys tiedonkulun vaikeuteen. "Kuinka järjestöt voivat osallistua päätöksentekoon, jos ne eivät edes tiedä mitä työryhmissä on keskusteltu", muistutti ammattiliittoja edustanut Paul Tennessee.