Uutinen

LDC: Huono kompromissi velasta

Mika Railo
18.5.2001

YK:n huippukokous petti vähiten kehittyneiden maiden toiveet kestämättömän velkataakan kevetämisestä. Lauantaiaamuna kokouksessa jaettiin pitkälle yli puolenyön istuneen velkaryhmän komporomissi, joka ei tuo mitään uutta aikaisempiin velkaohjelmiin.

"On surullista, että rikkailta teollisuusmailta puuttuu poliittista rohkeutta laajentaa Maailmanpankin täysin riittämätöntä velkaohjelma. Sekä Maailmanpankki että useat teollisuusmaat myöntävät, ettei velkaohjelma riitä, mutta kun ne saavat ainutlaatuisen tilaisuuden laajentaa ohjelmaa, ne pettävät köyhimmät maat", sanoi Kepan Lotta Valtonen Brysselissä.

Sekä vähiten kehittyneet maat että pohjoisen kansalaisjärjestöt ovat vaatineet LDC-maiden kaikkien velkojen täydellistä mitätöintiä, eikä vain niiden pienentämistä "kestävälle tasolle". Vaatimus koskee myös maiden velkoja kansainvälisille rahoituslaitoksille eikä vain velkoja yksittäisille velkojamaille.

Toinen vaatimus on ollut ohjelman laajentaminen koskemaan myös niitä 18 LDC-maata, jotka on jätetty ohjelman ulkpuolelle.

Velka oli ensimmäinen vaikeista asiakokonaisuuksista, joista päästiin sopuun Brysselin kokouksessa. Lauantaiaamuna auki olivat vielä kysymys vähiten kehittyneiden maiden tuotteiden pääsystä teollisuusmaiden markkinoille ja LDC-konfrenssin seuraannan järjestämisestä. Lisäksi neuvottelut jatkuvat aikataulusta, jossa teollisuusamaat sitoutuvat nostamaan kehitysapunsa vuoden 1990 LDC-kokouksessa sovitulle tasolle. Teollisuusmaat eivät ole hyväksyneet neuvotteluissa ehdotettua vuoden 2005 rajaa.