Uutinen

Latinalaisen Amerikan uudet köyhyysohjelmat kohentavat myös demokratiaa

Latinalaisessa Amerikassa on ryhdytty kitkemään köyhyyttä uusin keinoin. Nykyään tavoitetaan entistä paremmin kaikkein köyhimmät ja samalla parannetaan maiden demokratiaa, kerrotaan Economistissa.
Sanna Jäppinen
15.9.2005

Viime aikoina muut köyhyydestä kärsivät alueet ovat usein jääneet Afrikan ongelmien varjoon. Esimerkiksi Latinalainen Amerikka sivuutetaan helposti vähemmän tärkeänä: kaikki alueen maat Haitia ja Nicaraguaa lukuun ottamatta kun on määritelty keskituloisiksi, ja demokratioiksikin nimitetään virallisesti kaikkia muita paitsi Kuubaa.

Tilastot eivät kerro koko totuutta, sillä Latinalaisessa Amerikassa varallisuus on jakautunut erittäin epätasaisesti. Alueen asukkaista noin 43 prosenttia eli 222 miljoonaa on köyhiä, ja lähes 100 miljoonaa ihmistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Valtaisa köyhien määrä vaikeuttaa myös demokratian toteutumista.

Latinalaisen Amerikan tilanteen uskotaan parantuvan lähivuosina paitsi suotuisan talouskasvun myös hallitusten uudenlaisen köyhyyspolitiikan ansiosta. Keskeistä uusissa aloitteissa on ollut sosiaaliavun sitominen tiettyihin ehtoihin, kuten että perheen lapset saavat käydä koulua ja osallistua säännöllisiin terveystarkastuksiin.

Uudenlaisen avun arvellaan tehoavan perinteistä sosiaaliapua paremmin useista syistä. Ensinnäkin nyt kohderyhmänä ovat kaikkein köyhimmät, ja samalla kun lievitetään akuuttia hätää, yritetään katkaista köyhyyden kierre varmistamalla lasten tulevaisuus. Avustussummat yritetään tasapainottaa niin, että niistä todella olisi apua mutta eivät karsisi työintoa. Merkittävää on myös se, että yritetään rikkoa alueen kulttuurista traditiota: apua annetaan todellisen tarpeen, ei poliittisen lojaalisuuden perusteella.

Edelläkävijöinä köyhyyden kitkemisessä uudenlaisin keinoin ovat olleet Meksiko ja Brasilia. Mallia ovat ottaneet jo useat muutkin Latinalaisen Amerikan maat, muun muassa Kolumbia ja Nicaragua.

Lisää tietoa aiheesta