Uutinen

Latinalaisen Amerikan talous porskuttaa hyvin

Maailmantalouden heilahteluista selvitään nyt aiempaa helpommin, mutta kasvu
uhkaa hidastua.
Cecilia Vargas
1.9.2008

IPS –- Talouskasvu jatkuu kuudetta vuotta Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Jatkokaan ei näytä synkältä, vaikka vauraan maailman talousvaikeudet uhkaavat hiukan hidastaa vauhtia.

YK:n alueellinen talouskomissio Cepal povaa Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 4,7 prosenttia.

"Alueen ulkopuoliset näkymät ovat heikentyneet, mutta siitä huolimatta uutiset ovat hyviä. Syynä on paljolti se, että alue on valmistautunut vaikeuksiin paljon aiempaa paremmin", Cepalin uusi johtaja Alicia Bárcena sanoo.

Talouden ylijäämä, julkisen talouden aiempaa parempi hoito, valtion velan väheneminen ja sen ehtojen helpottuminen sekä huomattavat valuuttavarannot ovat saaneet Cepalin mukaan aikaan sen, ettei alue ole kansainvälisen talouden heilahteluille yhtä altis kuin ennen.

Yhdysvallat hidastaa Meksikon kasvua

Cepal ennustaa tälle vuodelle suurinta – 8,3 prosentin - talouskasvua Peruun. Panaman kasvuennuste on kahdeksan, Uruguayn 7,5 ja Argentiinan sekä Kuuban seitsemän prosenttia.

Hännänhuipuksi jää Meksiko 2,5 prosentin kasvullaan. Bárcena selittää kotimaansa tilannetta sen suurimmalla riippuvuudella laman koettelemista tai uhkaamista teollisuusmaista. Meksikon viennistä menee 90 prosenttia Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Vuodelle 2009 Cepal ennakoi koko alueella keskimäärin neljän prosentin talouskasvua. Karibialla kasvu jäänee tänä vuonna neljään prosenttiin, mutta ensi vuonna se saattaa vastoin yleistä kehitystä kiihtyä 4,2 prosenttiin.

Inflaatio vie köyhyyteen

Koko alueen viime vuosina kokema talouskasvu on kohentanut työllisyyttä. Työttömyysaste aleni vuosina 2003-2007 kolmen prosenttiyksikön verran, Cepal laskee. Tämän vuoden työttömyysasteeksi se arvioi 7,5 prosenttia.

Riskinä Bárcena näkee sen, että kasvun hidastuminen pitkittyy.

"Inflaatio kiihtyy, ja sitä vauhdittaa pääasiassa elintarvikkeiden hinnannousu. Niiden rooli on erittäin keskeinen kehittyvissä talouksissa", hän muistuttaa.

Alueen inflaatio oli viime vuonna 6,5 prosenttia ja tälle vuodelle ennakoidaan seitsemää prosenttia.

Cepalin mukaan elintarvikkeiden kallistuminen uhkaakin lisätä köyhyyttä alueella.

"Elintarvikkeiden hintojen kohoaminen 15 prosentilla toisi 15 miljoonaa köyhää ihmistä lisää", Bárcena havainnollistaa.

Nyt köyhyydessä elää Cepalin mukaan 35 prosenttia alueen väestöstä eli 190 miljoonaa ihmistä.

Siirtolaisten rahat laskussa

Kansainvälisen talouden heikkeneminen kutistaa rahasummia, joita ulkomailla työskentelevät kansalaiset lähettävät kotiin Karibialle ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Vaikutus on jyrkin El Salvadorissa, Haitissa, Hondurasissa, Jamaikassa ja Nicaraguassa, joiden bkt:sta rahalähetykset muodostivat viime vuonna 17-30 prosenttia, Cepal raportoi.

Vaikka Meksiko vastaanottaa ulkomailta eniten rahaa, lähetykset muodostavat vain 2,4 prosenttia sen bkt:sta.

Cepal varoittaa varsinkin Etelä-Amerikan valtiota vielä yhdestä tulevaisuuden vaarasta. Niiden tuottamien perushyödykkeiden kysyntä saattaa vähentyä teollisuusmaissa, mikä laskee myös maailmanmarkkinahintoja.