Uutinen

Latinalainen Amerikka panostaa biopolttoaineisiin

Ilmastonmuutos ajaa myös Latinalaisen Amerikan hallitukset pohtimaan öljynjälkeistä maailmaa.
Jukka Aronen
2.3.2007

Biopolttoaineiden käyttö on lisääntymässä huimasti Latinalaisessa Amerikassa, kirjoittaa brittiläinen The Economist.

Kokenein maa alueella on Brasilia, jossa on jo 1970-luvulta lähtien käytetty etanolia autojen polttoaineena. Nykyisin seitsemän uutta autoa kymmenestä kulkee alkoholin voimalla.

Brasiliassa on kehitetty menetelmä, jonka avulla etanolia valmistetaan suoraan sokeriruo'osta. Näin tuotettuna polttoaineesta tulee halpaa, jopa halvempaa kuin bensiinistä.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa etanolin valmistaminen tulee kalliimmaksi, koska vehnän tai maissin tärkkelyksestä valmistetaan ensin sokeria, joka puolestaan jalostetaan polttoaineeksi sopivaksi alkoholiksi.

Brasilialla on ollut tilaa laajentaa etanolituotantoaan. Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana sokeriplantaasit ovat levittäytyneet jättivaltion kaukaisiin kolkkiin, jossa ne ovat korvanneet perinteiset kahvi- ja sitruunaviljelmät sekä karjan laidunmaat.

Maahan aiotaan rakentaa seuraavan viiden vuoden aikana 77 uutta etanolitehdasta. Sijoituksen arvo on yli 12 miljardia dollaria. Jos suunnitelmat toteutuvat, Brasilia tuottaa vuonna 2025 yli 200 miljardia litraa etanolia, mikä riittäisi korvaamaan kymmenesosan maailman bensiinintuotannosta, arvioi The Economist.

Myös muualla Latinalaisessa Amerikassa visioidaan tulevaisuuden etanolitaloutta. Kolumbia valmistaa jo 360 miljoonaa litraa etanolia vuosittain ja aikoo kasvattaa tuotantoaan. Costa Rica ja Panama aikovat seurata perässä.

Amerikoiden kehityspankin äskettäin julkaiseman tutkimuksen mukaan myös Meksiko voisi hyötyä etanolin tuotannosta. Jos maa korvaisi 10 prosenttia öljyntuonnistaan paikallisesti tuotetulla etanolilla, säästöjä syntyisi kaksi miljardia dollaria vuodessa ja uusia työpaikkoja saataisiin peräti 400 000.

Villeimmissä kuvitelmissa rakennellaan jo etanoliputkea Latinalaisesta Amerikasta Yhdysvaltoihin. Bushin hallinnon pitäisi kuitenkin ensin laskea tariffeja, joilla se suojelee omia maissifarmareitaan Latinalaisen Amerikan vienniltä.

Lisää tietoa aiheesta