Uutinen

Latinalainen Amerikka lämpenee Kiinalle

Maailman huomion kiinnittyessä Kiinan investointeihin Afrikassa kiinalaisjohto on kiertänyt luomassa yhteyksiä myös Latinalaisen Amerikan maihin.
Jari Nousiainen
20.3.2009

Kiinan vaikutusvalta lisääntyy Afrikan lisäksi myös Latinalaisessa Amerikassa. Vierailuja on viime aikoina tehty puolin ja toisin, ja marraskuussa Kiinan ulkoministeriö julkaisi ensimmäisen Latinalaista Amerikkaa koskevan poliittisen ohjelman.

Caribbean World News kirjoittaa artikkelissaan, että Kiinan ohjelma on paljon kattavampi kuin vastaavat eurooppalaiset tai pohjoisamerikkalaiset linjaukset.

Suunnitelmassa Kiina julistaa tavoittelevansa paitsi laajaa kaksisuuntaista kauppaa sekä poliittista ja teknologista kanssakäymistä, myös sotilaallista yhteistyötä.

Kiina on tähän asti ostanut Latinalaisesta Amerikasta etupäässä raaka-aineita, soijaa ja rehua, Jamestown Foundationin artikkelissa todetaan. 2000-luvun aikana kauppa on kasvanut 10 miljardista dollarista yli sataan miljardiin.

Viime vuosina kiinalaisyritykset ovat investoineet useita miljardeja dollareita Latinalaiseen Amerikkaan, erityisesti öljyn ja muiden raaka-aineiden tuotantoon.

Kiinalaisyrityksillä on Latinalaisessa Amerikassa näköpiirissä myös erityisiä lisähyötyjä – esimerkiksi autoteollisuus suunnittelee toiminnan aloittamista Meksikossa voidakseen hyödyntää Pohjois-Amerikan vapaakauppa-aluetta NAFTAa  Yhdysvaltojen markkinoille pääsemisessä.

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua ylistää kirjoituksessaan suhteiden paranemista ja Kiinan merkitystä Latinalaisen Amerikan kaupalle ja investoinneille. Tärkeimmiksi yhteistyökumppaneiksi Xinhua nostaa Brasilian, Venezuelan, Perun ja Argentiinan sekä tietysti Kuuban.

Lisää tietoa aiheesta