Uutinen

Lasten nimet kirjoihin Nicaraguassa

Kansalaisjärjestöt auttavat alkuperäisväestöön kuuluvia ihmisiä rekisteröitymään virallisiin kirjoihin yhdessä Nicaraguan viranomaisten kanssa. Ilman virallista statusta ihmiset jäävät ilman täysiä kansalaisoikeuksiaan.
José Adán Silva
9.9.2008

IPS -- Neljännesmiljoona nicaragualaista lasta ja aikuista on saamassa olemassaolonsa laillistetuksi, kun heidät merkitään rekistereihin.

"Nicaraguan lapsista jopa 40 prosenttia on jäänyt rekisteröimättä syntyessään, joten he eivät myöskään näy väestötilastoissa", YK:n lastenrahaston Unicefin konsultti Hugo Rodríguez kertoo.

Rekisteröimättömiä lapsia ei ole virallisesti olemassa, joten heiltä puuttuvat kaikki ihmisoikeudet koulutusta ja terveydenhoitoa myöten.

Unicef toteuttaa rekisteröintikampanjaa yhdessä Plan- ja Pelastakaa lapset -järjestöjen sekä Nicaraguan viranomaisten kanssa.

Alkuperäisväestö harvoin rekisteröity

Rekisteröintitilanne on ollut heikoin Nicaraguassa alkuperäiskansojen asuttamilla Pohjois-Atlantin ja Etelä-Atlantin autonomisilla alueilla. Nicaraguan 5,4 miljoonasta asukkaasta vajaat yhdeksän prosenttia kuuluu taustaltaan alkuperäisväestöön.

Viisi vuotta sitten tehdyssä selvityksessä autonomisilta alueilta löydettiin kyliä, joissa kaikki lapset ja nuoret sekä iso osa aikuisista oli virallisten kirjojen ulkopuolella.

"Koko yhteisö tarvittiin mukaan muistelemaan päivämääriä, sukunimiä, osoitteita ja muita tietoja sukulaisistaan", Waspamin kylän miskito-intiaanien johtaja Susana Marley kuvailee rekisteröinnin etenemistä.

Hänen mukaansa jotkut perheet matkasivat viisi päivää jokea pitkin rekisteröimään lapsiaan. Nimet ja jopa sukunimet valittiin siltä istumalta.

Ei kansalaisoikeuksia

Unicefin mukaan ongelman taustalla on koulutuksen puutteen ohella äärimmäinen köyhyys: 80 prosenttia Nicaraguan intiaaneista elää alle dollarilla päivässä.

"Kalastajilla ja maanviljelijöillä ei ole varaa tuhlata yhtäkään työpäivää lapsensa rekisteröintimatkaan", Marley huomauttaa.

Tilastojen puutteellisuus taas vaikeuttaa kehityksen suunnittelua, eikä rekisteröimättömillä kansalaisilla ole esimerkiksi äänioikeutta.

Kunnan kouluun ei esimerkiksi rekisteröimättömän äidin rekisteröimättömillä tyttärillä ole asiaa. Bilwissä asuva Maria Cunningham, 36, kiittääkin kristittyjä munkkeja, jotka opettivat hänen kolme tytärtään lukemaan.