Uutinen

Lasten aliravitsemusta voidaan vähentää

Vähintään neljännes maailman lapsista jää nälkäiseksi, jos riittäviin toimenpiteisiin ei ryhdytä.
Jim Lobe
10.11.2003

IPS -- Maailman lapsista on nykyisin aliravittuja 31 prosenttia, mutta seuraavien 50 vuoden aikana osuus voidaan pudottaa 11 prosenttiin, Kansainvälinen ravitsemuspolitiikan instituutti Ifpri ja Maailmanpankki laskevat.

Ne kuitenkin varoittavat, että jos riittäviin toimiin ei ryhdytä, nälkäisiksi jää vähintään 25 prosenttia lapsista. Avainasemassa on maaseudun kehittäminen köyhissä maissa, ja siihen tarvitaan varoja kummaltakin pallonpuoliskolta. Alan tutkimusta on myös lisättävä ja poistettava kaupan esteitä kehitysmaiden maataloustuotteilta.

Maailmanpankki laski vastikään, että kansainvälisen maatalouskaupan vääristymien korjaaminen voisi tuottaa kehitysmaille tuloja jopa yli 340 miljardia euroa vuodessa. Luku on seitsenkertainen rikkaiden maiden yhteenlaskettuun kehitysapuun verrattuna.

Ifpri muistuttaa, että nykymenolla aliravittujen lasten osuus jatkaisi nousuaan aina vuoteen 2015, minkä jälkeen se kääntyisi hiljalleen laskuun ja olisi 25 prosenttia vuonna 2050. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa nälkäisten lasten osuus kasvaisi vielä senkin jälkeen.

Kumpi kehitystie valitaan, se päätetään nyt ja lähivuosina, teroittaa Ifprin pääjohtaja Joachim von Braun.

Rohkaisevana merkkinä pidetään sitä, että Afrikan maiden johtajat päättivät kesällä nostaa maatalouden osuuden valtion menoarvioista kymmeneen prosenttiin, kun se 1990-luvulla on liikkunut lähempänä viittä prosenttia. Ruokaturvaa uhkaavat Afrikassa toistuvat kuivuudet ja muut sääilmiöt, joiden uskotaan liittyvän ilmastonmuutokseen.

Lisäksi kansainvälisten kauppaneuvottelujen kariutuminen tänä syksynä Meksikossa lykkäsi jälleen kehitysmaiden tuotteiden tasaveroista pääsyä markkinoille. Rikkaat maat kieltäytyivät luopumasta omista maataloustuistaan ja tuontisuojistaan.