Uutinen

Lapsiprostituutio rehottaa Dominikaanisessa tasavallassa

Kent Wilska
12.3.2001

"Lapsiprostituutio on Dominikaanisessa tasavallassa aivan jotain muuta kuin esimerkiksi Keski-Amerikassa. Täällä mukana on tyttöjen lisäksi yhä enemmän poikia, ja lapset ovat aina vain nuorempia. Kehityssuuntaan vaikuttavat erityisesti AIDS ja turismi", kertoo Alina Ramírez naistutkimukseen Dominikaanisessa tasavallassa erikoistuneesta järjestöstä CIPAFista.

Pelkoa ja inhoa Boca Chicassa

Pääkaupungista Santo Domingosta 30 kilometriä itään sijaitsevaa Boca Chicaa nimitetään maan prostituution kehdoksi. Päivällä asiaa on vaikea uskoa - paikka muistuttaa viattoman näköistä lomakylää. Illan hämärtyessä meno kuitenkin muuttuu, ja tyttöjä alkaa virrata kaduille. Yksinäisen miehen on lähes mahdotonta päästä pääkatua Calle Duartea eteenpäin joutumatta suorasukaisten ehdotusten uhriksi. Tytöt metsästävät asiakkaitaan varsin aggressiivisesti. Myös jonkinasteisia sutenöörejä on lähes joka kadunkulmassa ja baareissa tarjoamassa "hieromalaitosten" palveluita. Suurin osa Calle Duarten baareista on lehtitietojen mukaan ulkomaalaisten omistuksessa. Niiden isäntien mukaan "Boca Chicassa ei ole elämää ilman maksullisia naisia".

Kuva: Kent Wilska
Calle Duarte päiväsaikaan.

Tyttöjä ja poikia tuodaan töihin seksipalveluihin Boca Chicaan lähialueen kaupungeista ja kylistä. Lapset voivat joskus kadota kodeistaan viikkokausiksi tai kokonaan. Huhuja kiertää luetteloista, joissa lapsia kaupitellaan 60-75 dollarin hinnalla. Maksullisten seksipalveluiden välittäjinä toimivat siviilipukuiset "poliisit" rokottavat palveluistaan neljänneksen suojattiensa tuloista. Jos tuloja ei ole kertynyt tarpeeksi, "manageri" saattaa viedä illan koko kassan. Paikallista poliisia on syytetty sekaantumisesta prostituutioon.

Ongelma on levinnyt laajalle

Prostituutioon on vaikeata olla törmäämättä Dominikaanisessa tasavallassa. Se kävelee vastaan päivin ja öin maan suosituimmissa lomakohteissa Puerto Platassa, Sosuassa, Boca Chicassa tai pääkaupungissa Santo Domingossa. Ongelma on koko maan laajuinen.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan 1990-luvun alussa runsas 25 000 lasta, noin viisi prosenttia maan 12-18 vuotiaista lapsista, olisi ollut mukana prostituutiossa.

Minkälaista turismia maa haluaa?

Ongelmasta on ehkä haluttu aikaisemmin vaieta, sillä turismi on maan suurin ulkomaanvaluutan lähde, eikä maan mainetta hyvänä matkakohteena ole haluttu tahrata. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että ongelmasta on pakko puhua. Maan viranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että asiaan aiotaan vihdoin puuttua tosissaan. Armeijan, turismipoliisin ja matkailuministeriön on tarkoitus yhdistää voimansa ongelman kitkemiseksi koko maasta ja erityisesti Boca Chican alueelta. Nähtäväksi jää, kuinka tosissaan viranomaiset ovat, sillä ongelma on ennenkin pulpahtanut pintaan lehdistössä ja sen jälkeen taas nopeasti unohtunut.

Seksituristit edustavat vain murto-osaa niistä yli kahdesta miljoonasta turistista, jotka vierailevat maassa vuosittain ja käyttävät keskimäärin yli sata dollaria päivässä. Dominikaanisella tasavallalla ei ole varaa menettää tätä tulolähdettä.

Alueellinen yhteistyö käynnissä

CIPAF on mukana laajassa lapsiprostituutiota Latinalaisessa Amerikassa käsittelevässä projektissa, jota vetävät ihmisoikeuksiin erikoistunut instituutti IIDH sekä Amerikan valtioiden järjestö OAS. Tällä hetkellä projektissa on meneillään tiedonkeruu ympäri maata, ja tutkimustuloksista kuultaneen huhtikuun aikana. Tulevaisuudessa on tarkoitus järjestää alueellinen konferenssi, jossa sovittaisiin maiden välisestä yhteistyöstä taistelussa lapsiprostituutiota vastaan, kertoo projektista CIPAFissa vastaava Alina Ramírez.