Uutinen

Lapsiliuta väärä miehuuden mitta Ugandassa

Ugandan väestönkasvu jatkuu pelottavan kiivaana paljolti siksi, että suuri lapsiliuta on edelleenkin miehisyyden mitta.
Kwamboka Oyaro
15.4.2008

IPS -- Ugandan asukasluku on nyt tilastojen mukaan 31 miljoonaa, ja se ylittää 36 miljoonaa vuonna 2015. Jos lapsiluku naista kohti pysyy nykyisessä 6,7:ssä, määrä tuplautuu alle 25 vuodessa.

Väestönkasvu aiheuttaa pulaa maasta ja vedestä ja hävittää metsiä. Lisäksi perheet eivät pysty tarjoamaan lapsiliudalleen kunnon koulutusta ja terveydenhoitoa.

Perhesuunnittelua on Ugandassa pidetty perinteisesti naisten huolen aiheena, mutta maan pääkaupungissa Kampalassa toimiva Yhteisökehityksen säätiö lähestyy asiassa miehiä.

"Melkein mikä tahansa seksiin liittyvä asia saa miehet vaihtamaan aihetta, koska he pitävät sitä yksityisalueena", järjestön työntekijä Amon Mulyowa sanoo.

"Kun sanon, ettei miehuutta mitata lasten luvulla vaan sillä, millaisen elämän isä pystyy heille tarjoamaan, monet protestoivat. Saan kuitenkin tilaisuuden puhua heille perhesuunnittelusta", hän jatkaa.

Pojat ovat poikia

Ugandan väestönkasvua kiihdyttää myös se, että perheet haluavat poikia hinnalla millä hyvänsä.

Kahden tyttölapsen isänä Mulyowalta kysellään usein, mitä hänen omaisuudelleen tapahtuu, kun hänellä "ei ole perijää".

"Pestaamani rakennusmies ihmetteli, miksi rakennan taloa, vaikkei minulla ole perijää", hän kertoo.

Mulyowalla oli kuitenkin vastakysymykset valmiina: "Paljonko maata vaarisi jätti isällesi ja paljonko maata sinä perit? Entä mitä sinulta jää lapsillesi?"

Miesten sterilointi on Ugandassa ja muualla Itä-Afrikassa lähes olematonta, ja siihen liittyy kosolti vääriä luuloja. Kondomin käyttökin on yhä vähäistä.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni on saanut kiitosta aidsin vastaisesta työstä, mutta perhesuunnitteluun hän ei ole kannustanut. Hän on päin vastoin vakuuttanut, että väestönkasvu tuottaa työvoimaa, joka vauhdittaa maan taloutta.