Uutinen

Lapset suunnittelivat asuinalueen Kaisaniemen puistoon

Janne Sivonen
22.5.2001

"Hakunilan levottomuuksia ei olisi koskaan tullut, jos lapset olisivat ratkaisseet niiden taustalla olevat ongelmat", väittää monikulttuurista pääkaupunkia Taideteollisessa korkeakoulussa tutkiva arkkitehti Mustafa Gürler. Kaisaniemen puistossa Helsingissä avattiin keskiviikkona Gürlerin pienoismallinäyttely, joka kuvaa kaupunkiasumista lasten silmin.

Gürler on tehnyt näyttelyn yhdessä Herttoniemenrannan ja Pikku Huopalahden ala-asteiden oppilaiden kanssa. Lapset ovat suunnitelleet unelmiensa asuintaloja viime syksystä saakka, ja Gürler on valinnut lasten töistä taiteellisesti mielenkiintoisimmat suurennettavaksi. Koululaiset maalasivat näyttelyn talot ja rakensivat ympäristön yhdessä Gürlerin kanssa.

Kuva: Janne Sivonen
Koululaiset rakensivat Maailma kylässä -festareille unelmiensa asuinalueen. Kuva: Janne Sivonen.

Nyt nämä leikkimökin kokoiset valioyksilöt ovat viikon ajan Kaisaniemen puistossa yleisön ihmeteltävänä. Näyttely on osa ensi viikonloppuna järjestettävää Maailma kylässä -festivaalia, jonka odotetaan tuovan näyttelylle kymmeniä tuhansia kävijöitä. Näyttelyn jälkeen talot lahjoitetaan leikkimökeiksi päiväkoteihin.

Gürlerin mukaan näyttelyn pienoismallitalot osoittavat, että lapset ratkaisisivat monikulttuuriseen kaupunkiasumiseen liittyvät ongelmat eri tavalla kuin aikuiset. Lapset ovat koulussa jatkuvasti tekemisissä vieraiden kulttuurien kanssa, joten toiseuden ymmärtäminen ja suvaitseminen sujuu lapsilta luontevasti.

Kouluhanke on osa Gürlerin laajaa monikultturisen pääkaupunkiseudun tutkimusta. Hän näkee Hakunilan kaltaisten levottomuuksien taustalla asumiseen liittyviä ongelmia. Näyttelyllään hän etsii lasten ideoita monikulttuurisen asumisen ongelmiin, mutta myös poliitikot ja suunnittelijat voivat puuttua asumisoloista kumpuaviin sosiaalisiin ongelmiin suhteellisen pienillä muutoksilla.

"Pelkästään tiedotusta parantamalla voidaan tehdä paljon, sillä maahanmuuttajat eivät välttämättä tunne sääntöjä, jotka ovat syntyperäisille suomalaisille itsestäänselvyyksiä", huomauttaa Gürler. Esimerkiksi äänieristyksen ja viemäröinnin parantaminen helpottaisi tilannetta: "Idästä tulleilla on erilainen tapa tehdä ruokaa - yhteen ateriaan saatetaan lotrata puoli litraa rasvaa, joka tukkii tietysti viemärin."

Gürler huomioisi maahanmuuttajat myös pihaympäristöjen suunnittelussa. Hän haastoi koululaiset pohtimaan sitä, minkälaisessa ympäristössä ihmiset eri maissa asuvat. "Myös lähiöiden rakentajat voisivat tutkia, miten vaikkapa somalit ovat tottuneet asumaan, vaikkei pihaympäristöjen tietenkään tarvitse olla samanlaisia kuin Somaliassa."

"Saattaisi kuitenkin olla, että jos meillä olisi enemmän tietoa, me voisimme huomioida eri maahanmuttajaryhmät varsin pienillä parannuksilla. Tärkeintä on kuitenkin ottaa maahanmuuttajat itse mukaan ideoimaan kaupunkisuunnittelua", toteaa Gürler.

Lasten näkemyksiin monikulttuurisesta asumisesta voi tutustua Kaisaniemen puistossa Kansallisteatterin ja vesialtaan takana. Näyttely on avoinna 23.-31.5.