Uutinen

Lapset kertoivat hyviä uutisia

Maailma kylässä -festivaalissa lapset askartelivat siemenistä koruja, maalasivat posliinia muistoesineiksi ja kiersivät rasteilla etsimässä hyviä uutisia.
Sanna Jäppinen
17.5.2003

Kuva:Luonto-Liiton koju (Kuvaaja: Riikka Kiljunen

Äitinsä Riitan seurassa ollut Vilma vieraili Luonto-Liiton kojulla.


Festivaalialueella oli varattu nuorimmille kävijöille kokonainen lasten maailma. Sunnuntain vetonaulana oli Tohtori Orff ja Herra Loiskis -yhtye, joka keräsi lavan eteen pienten fanien suuren joukon. Vanhempienkin jalka alkoi vipattaa, kun Herra Loiskis ei osannut päättää soittaako humppaa vai jenkkaa – eli parasta oli tarjota sekaisin molempia.

Musiikki- ja tanssiesitysten lisäksi lapsille järjestettiin useita työpajoja, joissa päästiin tekemään itse. HOT-ryhmä keräsi rahaa Turkin katulapsille posliinimaalauksen avulla. Lasten suosikkeja tarjolla olevasta astiavalikoimasta olivat mukit ja lautaset, joista sai hauskoja muistoesineitä kotiin vietäväksi. Hetkisen aikaa kuivahdettuaan maalattu astia oli valmis mukaan otettavaksi ja kotiin päästyä väri kiinnittyi vielä paistamalla astiaa uunissa.

Ympäri festivaalialuetta liikkui monia Luonto-Liiton virallisia ympäristöetsiviä. He kiersivät viisi rastia, joissa jaettiin hyviä uutisia maailman eri kolkilta. Lapset pääsivät tutkimaan kevättä, perehtymään reiluun kauppaan, kuuntelemaan Gambian rumpujen rytmejä ja taikatötteröstä kantautuvia Maailman kylän ääniä.

Kuusivuotias mestarietsivä Vilma saapui kierrokselta innostuneena. Mieleen oli jäänyt Reilun kaupan banaanin haastattelu. Banaani oli kertonut, miksi se on niin reilu. "Viljelijä saa myynnistä riittävästi rahaa ja sitä jää sen lapsillekin", Vilma selvitti.

Vilman taustatukena kierroksella oli ollut äiti, joka oli yhtä lailla tyytyväinen kokemukseen. "Lapsen seurassa omatkin aistit avautuvat ja huomaa ihan eri asioita kuin aikuisten kanssa liikkuessa."

Ympäristöetsiviä oli riittänyt sateisena lauantainakin noin sataviisikymmentä. "Lapsia märkä ilma ei tuntunut haittaavan ollenkaan, mutta vanhemmat olivat vähän vaisumpia", järjestöpäällikkö Kristiina Hämäläinen Luonto-Liiton kojulta kertoi.

YADin Huumeboikotti-hankkeen ylläpitämässä työpajassa lapset saivat askarrella siemenistä koruja. Useimmat päätyivät rannerenkaaseen, niin myös seitsenvuotias Laura ja hänen nelivuotias ystävänsä Sara. Tyttöjen ei tarvinnut kauan aikailla kojun ulkopuolella. "Me tultiin tänne, sillä me tykätään tehdä koruja", Laura vastasi molempien puolesta.

Työpajassa sai myös lähettää terveisiä Perun Andeilla asuvalle Q´ero-kansalle, jolta olivat peräisin askartelussa käytetyt siemenet. "Pienetkin lapset ovat kyselleet missä Peru on ja kuinka pitkä matka sinne on", työnohjaaja Tiina Alapeteri sanoi.

"Lapsille kerrotaan, että kaikki työpajasta saadut rahat ja täällä piirretyt kuvat lähetetään Q´ero-lapsille. Eräskin tyttö totesi siihen tyytyväisenä, että sehän on sitten hyvä juttu!"