Uutinen

Länsi-Afrikan naiset kärsivät konfliktit nahoissaan

Lansana Fofana
9.5.2001

(IPS - Freetown) Sierra Leonen kymmenen vuotta kestäneen konfliktin vaikutus naisiin on ollut katastrofaalinen. Sen jälkeen kun sota syttyi vuonna 1991, aseistautuneet ryhmät ovat ottaneet erityisesti naiset kohteikseen. Naisia viedään väkivalloin sotilaiksi, heitä käytetään sekä koti- että seksiorjina ja ryöstösaaliin kantajina.

"Olemme kuntouttaneet yli 300 naista ja tyttöä, jotka ovat joutuneet raiskauksen ja muun pahoinpitelyn ja riiston uhreiksi. Nämä ovat sodan suoria seurauksia", Afrikan naiskasvatustieteilijöiden liiton (Fawe) toiminnanjohtaja Christina Thorpe sanoo.

Kapinalliset joukot ryöstivät Thorpen mukaan naisia ja tyttöjä Sierra Leonen konfliktin ollessa pahimmillaan. "Jotkut heistä joutuivat joukkoraiskauksen uhriksi ja ovat nyt raskaana tai ovat jo synnyttäneet ei-toivotun lapsen. Meidän piti löytää heille lääkäreitä ja asianajajia", Thorpe kertoo.

Fawe järjestää sodasta hengissä selvinneille naisille paikan koulussa ja kurssittaa myös ammattitaidoissa. Naiset voivat oppia esimerkiksi värjäystä, saippuan keittämistä ja ompelua. Kun Sierra Leonen sota nyt osoittaa loppumisen merkkejä, naiset ovat kaikesta huolimatta etunenässä tekemässä rauhanaloitteita. Sierra Leonen naisliitto, maan yliopistonaiset, Fawe ja moni muu toteuttaa rauhanrakennusohjelmia, usein yhdessä Sierra Leonessa toimivien YK-yksikköjen kanssa.

Naisryhmät ovat myös järjestäneet kokouksia ja työpajoja. Niiden tarkoitus on herkistää yhteisöt ja entiset sotilaat tajuamaan sodan lopettamisen välttämättömyys ja aloittaa kansallisen sovinnon etsiminen. Ulkomaisten avunantajien tukema Sierra Leonen hallitus on myös myöntänyt naisille mikroluottoja, jotta nämä pystyisivät rakentamaan elämänsä uudestaan. Tämä on lisännyt ammattiopetusta, maanviljelyä ja torikauppaa.

Seksiorjina viidakossa

Monet naiset kertovat pöyristyttäviä tarinoita siitä, mitä kapinalliset ovat heille tehneet. Erityisen julmia ovat olleet Yhdistyneen vallankumousrintaman (RUF) miehet.

Marie (nimi muutettu) on 18-vuotias tyttö, jonka sissit sieppasivat tammikuussa 1999 hyökätessään Freetowniin, Sierra Leonen pääkaupunkiin. Kertoessaan koettelemuksestaan IPS:lle hän sanoo silmät kyynelissä: "Ne (kapinalliset) veivät meidät kuusi tyttöä piilopaikkaansa viidakkoon sen jälkeen kun hallituksen joukot olivat ajaneet heidät pakoon. Viidakossa meitä joukkoraiskattiin jatkuvasti, niin että yksi tyttö kuoli sen seurauksena verenvuotoon."

Toinen tyttö, Fatou (nimi muutettu), sanoo: "Viidakossa näin satoja naisia ja tyttöjä tekemässä kaikenlaisia aputöitä sissien käskystä. Yksi sissi omi minut itselleen väkisin väittäen suojelevansa minua. Sitten hän teki minut raskaaksi. Minulla on vieläkin tuskallisia muistoja tuosta ajasta." Sodan alussa myös hallituksen joukot syyllistyivät törkeään väkivaltaan naisia kohtaan.

Liberiassa ja Guineassa yhtä paha tilanne

Sota naisia vastaan ei valitettavasti ole vain Sierra Leonen kriisin ominaispiirre. Naapurimaassa Liberiassa, jossa sisällissota puhkesi ensimmäisen kerran vuonna 1989, naisten raiskaukset ja muu pahoinpitely olivat yleisiä. Teini-ikäisiä tyttöjä ryöstettiin ja pakotettiin sisseiksi. Joitakin murhattiin umpimähkään. Raiskauksista ja terrorista tuli tavanomaisia aseita sodassa. Liberialaiset naiset kamppailevat edelleen selvitäkseen kokemuksistaan kapinallisten käsissä.

Myös Guineassa naiset kärsivät suunnattomasti sodan vuoksi. Naiset joutuivat viime syyskuussa keskelle hallituksen joukkojen ja aseistautuneiden toisinajattelijoiden kesken puhjenneita rajuja taisteluja, ja raiskaukset ja terrori otettiin nopeasti aseiksi tässäkin konfliktissa.

Kun taistelut riehuivat pahimmillaan, avustusjärjestöt jättivät pakolaiset oman onnensa nojaan viidakkoon. Nälkä ja sairaudet nitistivät useita heistä, ja vieläkin yli 100 000 pakolaista on ilman turvaa viidakossa "papukaijan nokan" alueella, jossa Guinean, Liberian ja Sierra Leonen rajat yhtyvät.

Eräs alueelta kotiin palaava pakolainen kertoi IPS:lle: "Se oli helvetti maan päällä. Meitä raiskattiin, pidettiin vankina, hakattiin ja kidutettiin. Asialla olivat Guinean turvallisuusjoukot. Minä onnistuin pakenemaan metsien kautta Sierra Leoneen."

Liberiasta ja Sierra Leonesta lähteneistä 250 000 pakolaisesta noin 80 prosenttia oli naisia, laskee YK:n pakolaisasiain komissariaatti UNHCR. Guinean kansallisen ihmisoikeusfoorumin jäsen Paul Allen sanoo, että naisia käytetään aivan harkitusti sota-aseena.

"Kaikissa näissä kolmessa konfliktissa naiset ovat kärsineet eniten. Monen elämä on hajonnut täysin, ja myös heidän viljelmänsä ja pienet yrityksensä ovat hävinneet sodan jalkoihin."

(Inter Press Service)

Lisää IPS:n uutisia Maailma kylässä -sivuilla: www.kepa.fi/maailmakylassa