Che Sudaka esiintymässä Ranskassa vuonna 2015.
Che Sudaka on tunnettu energisistä esiintymisistään. Kuvassa keskellä haitarinsoittaja Sergio Morales. Kuva: Che Sudaka on tunnettu energisistä esiintymisistään. Kuvassa keskellä haitarinsoittaja Sergio Morales.

Laittomien siirtolaisten kasaama bändi kehottaa unelmoimaan

Latinalaisesta Amerikasta tuleva Che Sudaka -yhtye haluaa saada ihmiset tanssimisen lisäksi ajattelemaan.

Teksti: Mimosa Hedberg Kuva: Catherine Gaffiero

Haitarinsoittaja Sergio Morales on kotoisin Kolumbian pääkaupunki Bogotásta. Hän liittyi Che Sudaka -bändiin yli 13 vuotta sitten muutettuaan Barcelonaan. Kuten muutkin bändin jäsenet, myös Morales saapui Espanjaan laittomana siirtolaisena.

Morales kertoo, että aluksi elämä Barcelonassa oli vaikeaa, sillä bändin jäsenet joutuivat kärsimään syrjintää statuksensa takia.

”Onneksi pystyimme muuttamaan tilannettamme, ja sen takia jatkamme laulamista vielä vuosienkin jälkeen”, Morales sanoo.

Che Sudakan jäsenet ovat olleet kieltämättä onnekkaita – Argentiinasta ja Kolumbiasta tulevat miehet ovat soittaneet yhdessä yli 40 maassa ja julkaisseet seitsemän studioalbumia. Moisesta menestyksestä monet laittomasti Eurooppaan saapuvat voivat vain unelmoida.

Tämänhetkinen pakolaiskriisi tekee Moralesin surulliseksi.

”Meidän pitäisi olla häpeissämme yhteiskuntana, koska niin monen ihmisen on kuoltava muutamien vallanhimon takia. Siksi laulamme näistä aiheista”, Morales sanoo.

Lyriikat herättelevät

Morales kertoo odottavansa innolla ensivierailuaan Suomeen, kun yhtye saapuu esiintymään Maailma kylässä -festivaaleille toukokuun lopussa. Hän tuntee Suomen maineen koulujärjestelmän mallimaana. Kun Suomesta kysytään, miehen mieleen tulevat myös kauniit maisemat ja luonnon kunnioittaminen.

Musiikillisesti Che Sudaka kunnioittaa juuriaan ja saa vaikutteita muun muassa kolumbialaisten kansallismusiikista cumbiasta sekä jamaikalaisesta skasta. Silti energisistä esiintymisistään tunnettu kokoonpano ei kaihda yhdistelemästä perinteitä vaikkapa punkiin.

Ehkä keskeisempää bändin tuotannossa ovat kuitenkin lyriikat, joilla miehet haluavat herättää yhteiskunnallista keskustelua. Yleisöä halutaan kannustaa tanssimaan, ajattelemaan ja unelmoimaan yhdessä.

”Tiedostamme muusikoiden roolin, meillä on mahdollisuus olla yhteydessä suureen joukkoon ihmisiä – siksi välitämme, mistä laulamme. Meidän ihmisten on pidettävä yhtä ja lopetettava inhimillisyyden kampittaminen”, Morales sanoo.

Morales kertoo lyriikoiden pääteemoiksi rasismin ja luokkayhteiskunnan vastustamisen. Ei enää rajoja, ei enää sotaa, vain rakkautta ja yhtenäisyyttä, Morales maalailee.

”Meillä on yksinkertainen unelma: rauha.”

Che Sudaka Maailma kylässä -festivaaleilla lauantaina 27.5.2017 kello 14.30–14.50 Taiga-lavan artistihaastattelussa ja kello 18.00–19.00 Savanni-lavalla musisoimassa. Tutustu koko ohjelmaan festivaalin sivuilta.