Uutinen

Lahjonta väheni Keniassa

Kenia on tähän asti ollut Transparency Internationalin korruptiota mittaavissa tilastoissa häntäpäässä. Nyt tilanne on kohenemassa, mutta poliisi on edelleen pahin korruptiopesä.
Joyce Mulama
8.3.2004

IPS -- Kenialaisilta kului viime vuonna keskimäärin 13,33 euroa kuukaudessa lahjuksiin, kun summa vuotta aiemmin oli 41 euroa, Transparency Internationalin (TI) Kenian-osaston selvitys kertoo.

Korruptiota maailmanlaajuisesti valvova TI kyseli 2 407 kenialaiselta näiden lahjuskustannuksia. Vastaajien piti eritellä, paljonko he pulittivat poliisille, erilaisille lupaviranomaisille ja julkisten palvelujen tarjoajille, kuten sairaaloille. Kysymyksiä tehtiin myös liike- ja työelämän voitelusta, kuten erilaisten sopimusten välirahoista ja työpaikan tai ylennyksen saannin kustannuksista.

Vastausten perusteella Kenian TI pystyi asettamaan 38 organisaatiota järjestykseen sen mukaan, miten todennäköisesti ne vaativat lahjuksia, ja missä määrin niiden epääminen esti halutun palvelun saannin.

Edellisvuoden tapaan Kenian poliisi vei synkän tilaston kärkisijan, mikä ei tullut kansalaisille yllätyksenä. "Jotkut poliisit vaativat lahjuksia jopa lausunnon kirjaamisesta poliisilaitoksella. Hallituksen on puututtava asiaan välittömästi", julkisen alan virkamies Amollo Omondi sanoo.

Toiselle tilalle korruptiotilastossa sijoittui Kenian puolustusministeriö. Oikeuslaitoksen sijaluku oli 12., mutta sieltä erotettiinkin jo lokakuussa 23 tuomaria lahjusepäilyjen vuoksi.

Selvitys paljasti, että kenialaiset maksavat aiempaa vähemmän lahjuksia, mutta samalla yksittäiset summat ovat nousseet. TI:n mukaan kiinnijäämisen pelko ajaa viranomaiset vaatimaan isoja summia silloin, kun he uskaltautuvat laittomuuksiin.TI on huolissaan siitä, että 76 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo pitäneensä korruption omana tietonaan.

Kenia on aina sijoittunut häntäpäähän korruptiovapautta mittaavissa TI:n tilastoissa. Kun tilasto ensi kerran laadittiin 1996, Kenia oli 54 maan joukossa sijalla 52. Vuonna 2001 sen sijaluku oli 84. kaikkiaan 91 maan listalla.

Vuoden 2002 lopulla valtaan tullut sateenkaarihallitus lupasi vapauttaa Kenian korruptiosta. Jotakin on saatukin aikaan, sillä korruption vuoksi kymmenen vuotta jäissä olleet suhteet Maailmanpankkiin ja Kansainväliseen valuuttarahastoon palautettiin viime vuoden lopulla.


Lue myös: Ongelmien ytimessä:korruptio