Uutinen

Lahjaksi annettu vuohi voi muuttua lampaaksi

Eettisten lahjojen saajat eivät voi tarkasti seurata, kuinka heidän lahjansa perillä vaikuttavat.
Eeva Eronen
8.1.2008

Joulupukki kantoi tänä jouluna kymmenille tuhansille ihmisille eettisen lahjan eli tiedon kehitysmaahan lahjoitetusta vuohesta, lehmästä, koulupuvusta tai esimerkiksi nipusta puun taimia.

Lahjojen vastaanottajat eivät voi saada tarkkaa tietoa siitä, minne yksittäiset lahjat päätyvät tai millaiset vaikutukset niillä on. Saatavilla oleva tietomäärä vaihtelee järjestöstä toiseen: Esimerkiksi World Visionista osataan kertoa mihin maahan ja projektiin joulun suosikkilahja, vuohi, on päätynyt. Eettisten lahjojen suurimmalta toimittajalta, Kirkon Ulkomaanavulta (KUA), lahjoittaja taas ei voi saaja varmaa tietoa edes siitä, että rahat on käytetty juuri vuoheen eikä esimerkiksi lampaaseen.

KUAn lahjavarat eivät ole tarkasti korvamerkittyjä, jotta apu olisi joustavaa ja hallinnolliset kulut pysyisivät matalina. Lahjoitettu vuohi saattaa siis matkalla muuttua lampaaksi, jos niistä on tietyllä alueella enemmän hyötyä. Osa varoista käytetään myös lahjan saajien kouluttamiseen.

Yksittäisten lahjojen seuraaminen olisi kallista

"Yksittäisen lahjoituksen seuraaminen aiheuttaisi suuret hallinnolliset kulut", KUAn varainkeruukoordinaattori Piia Huurtola sanoo. Häneen mukaansa järjestöstä voidaan kertoa vain, mihin maihin vuohia on ylipäätään mennyt – tänä vuonna niitä on hankittu eniten Angolaan ja Ugandaan.

Huurtolan mukaan KUA on lisännyt tiedotusta lahjakampanjan toimintamalleista ja ihmiset kyselevät asiasta entistä vähemmän. Yksittäisistä esimerkkitarinoista ja lahjankampanjan yleisemmistä saavutuksista järjestö kertoo verkkosivuillaan ja Auta-lehdessä. Ostajat voisivat myös saada toiminnasta kertovan kirjeen, mutta moni tyytyy verkon tietoihin.

Paketti perille ennemmin tai myöhemmin

World Visionin lahjat taas ovat nimenomaan sitä, mitä pakettiin on pistetty. Jos vuohia on jollakin alueella jo riittävästi, niiden toimittamisessa pidetään taukoa.

"Toimitimme juuri Keniaan huopia, moskiittoverkkoja ja käymälöitä", World Visionin erityisasiantuntija Ulla Tervo kertoo esimerkiksi jälkikäteen perille viedyistä lahjoista. "Ne saapuivat perille sunnuntaina."

Hänen mukaansa yksittäisten lahjojen vaikutusten seuraaminen olisi kuitenkin todella vaikeaa.

"Vuohen kanssa ei voi kirjeenvaihtoonkaan ryhtyä", Tervo hymyilee.

Lahjoittaja voi kuitenkin saada tiedon siitä, mihin maahan ja mihin hankkeeseen lahja, esimerkiksi vuohi, on päätynyt. Tätä voi kysyä Wolrd Visionin asiakaspalvelusta.

Jos lahjoitus on ollut erityisen suuri, useita tuhansia, lahjoittajalle voidaan järjestää enemmän tietoa avun perillemenosta ja vaikutuksista, Tervo lupaa.

 

Tietokulma

  • KUAn Toisenlaisia lahjoja ostettiin viime vuonna noin 1,7 miljoonan euron arvosta. Lahjakampanjan kulut olivat noin 13 prosenttia.
  • Lahjoja kertyi noin 50 000, ja niistä suosituin oli edelleen vuohi. Myös puuntaimet, koulupuku ja kuusi kanaa olivat hyvin suosittuja.
  • World Visionin kautta lahjan antoi noin 9 000 suomalaista. Suosikkilahjoja olivat vuohi, puuntaimet, koulupuku, kanat sekä kuokka ja siemenet.
  • Eettisiä lahjoja myivät myös esimerkiksi Unicef ja Suomen Pakolaisapu.

 

Lisää tietoa aiheesta