Uutinen

Lähetysseura lahjoitti Väyryselle maailman keittokirjan

Järjestökampanja "Älä unohda maailman enemmistöä" muistuttelee Paavo Väyrystä viikoittain siitä, että naiset, lapset ja vammaiset on otettava paremmin huomioon kehitysyhteistyössä. Ensimmäinen "muistutuslahjan" antaja oli Suomen Lähetysseura.
Esa Salminen
7.10.2009

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen sai 7. lokakuuta kirjalahjan ja kirjeen Suomen Lähetysseuralta.

"Elämän leipä - Ruokaohjeita ja tarinoita maailmalta" -kirjaan on koottu ruokaohjeita ja tarinoita ruoasta muun muassa Angolasta, Etiopiasta, Nepalista, Intiasta, Perusta ja Guatemalasta.

Kirjan on koonnut Luterilainen maailmanliitto ja suomeksi sen ovat vasta julkaisseet Suomen Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu. Reseptien lisäksi kirjassa kuvataan sitä, miten etupäässä naiset valmistavat ruokaa silloin, kun sitä ei oikeastaan ole.

Suomen Lähetysseura haluaa lahjalla muistuttaa ministeriä siitä, että naiset vastaavat köyhissä maissa pitkälti ruoantuotannosta.

"Se rohkaisee meitä ja rohkaiskoon se myös Teitä työskentelemään naisten ja heidän kauttaan perheiden ruokaturvan parantamiseksi", Lähetysseuran johtajan Seppo Rissasen allekirjoittamassa saatekirjeessä kehotetaan.

Kampanja läpileikkaavista teemoista

Suomen Lähetysseuran lahja kehitysministerille on ensimmäinen kirjeiden ja lahjojen sarjassa, joita kehitysjärjestöt lähettävät ministerille viikoittain syksyllä 2009. "Älä unohda maailman enemmistöä" -kampanja on suunnattu ministeri Väyrysen lisäksi ulkoministeriön virkamiesjohdolle ja kansanedustajille.

Kampanjalla järjestöt haluavat muistuttaa, että kestävän kehityksen aikaansaamiseksi Suomen kehitysyhteistyön niin sanotut läpileikkaavat teemat kaipaavat jatkuvaa huomiota. Läpileikkaaviksi teemoiksi on nostettu tasa-arvon vahvistaminen, naisten ja tyttöjen oikeudet, helposti syrjäytyvien ryhmien oikeudet sekä hivin ja aidsin vastainen taistelu.

Ulkoministeriön helmikuussa 2009 julkaiseman evaluaation mukaan läpileikkaavien teemojen toteutuminen käytännössä on vaihtelevaa. Esimerkiksi tuki tasa-arvotyölle on vähentynyt sen jälkeen, kun siitä tuli läpileikkaava teema.

Kampanjassa ovat Suomen Lähetysseuran lisäksi mukana Fidida, FinnWID, Kirkon Ulkomaanapu, Maailman Kuurojen liitto, Pelastakaa Lapset, Plan, Solidaarisuus, Suomen Unicef, Väestöliitto ja World Vision. Kampanjaa koordinoi Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa.

Lisää tietoa aiheesta