Uutinen

Lähes 6000 allekirjoitti naisten ympärileikkausvetoomuksen

Tiina-Maria Levamo
20.6.2001

Suomen World Visionin kampanja ympärileikkauksien ja varhaisten avioliittojen vähentämiseksi päättyi toukokuun lopussa. Kaiken kaikkiaan 5806 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen.

Yksityisten henkilöiden lisäksi niin kansalaisjärjestöt kuin koulutoimen ja sosiaali- ja terveydenhuollon alan ammattilaisetkin ovat yhtyneet vetoomukseen, joka luovutetaan europarlamentaarikko Heidi Hautalalle ensi viikolla.

Allekirjoituksia vetoomukseen ovat keränneet muun muassa Suomen Ylioppilaskuntien Liitto, Ihmisoikeusliitto, Suomen Rauhanliitto, Turun Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys ja Helsingin Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys. Marttaliitto on järjestönä allekirjoittanut vetoomuksen.

Ympärileikkauksia ja tyttöjen varhaisia avioliittoja ehkäisemään pyrkivässä kampanjassaan Suomen World Vision haluaa vedota Euroopan unionin parlamentin suomalaisiin edustajiin, jotta he toimisivat kehitysmaiden tyttöjen ja naisten terveellisemmän ja tasa-arvoisemman tulevaisuuden puolesta varmistamalla omalla työllään sen, että ympärileikkaus ja varhaiset avioliitot nostetaan YK:n 56. yleiskokouksen asialistalle vuonna 2002.

Suomen World Vision kantaa huolta siitä, että ympärileikkaus ja sitä usein seuraavat aikaiset avioliitot katkaisevat miljoonien tyttöjen koulutien. Jo pelkästään Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa 36 miljoonaa tyttöä ei käy koulua avioitumisen takia.

Vetoomuksen allekirjoittaneet katsovat, että ympärileikkaukset ja varhaiset avioliitot ovat esteenä kehitysmaiden naisten tasa-arvoiselle tulevaisuudelle, terveydelle sekä omaehtoiselle kehitykselle. Allekirjoittaneiden mielestä tietoisuutta tämän perinteen haitallisista vaikutuksista tulee niin Suomessa kuin ympärileikkauksia harjoittavissa maissakin nostaa.

Noin kaksi miljoonaa tyttöä ja naista ympärileikataan vuosittain 28 Afrikan maassa sekä muutamassa Lähi-idän ja Aasian maassa.