Uutinen

Lahden kansainvälinen markkinahumu käynnisti Mahdollisuuksien torit

Lahden Kansainvälinen tori aloitti 23.4. kansalaisjärjestöjen toimintaa esittelevien Mahdollisuuksien torien sesongin. Tuhansia kävijöitä keränneillä markkinoilla esiteltiin monikulttuurista Lahtea.
Sanna Jäppinen
25.4.2006

Lahden Mahdollisuuksien tori (Kuva: Tomas Kouba)


Kansainvälisellä torilla esimerkiksi monet harrasteryhmät esittelivät toimintaansa.

Tuhansien muiden lahtelaisten tavoin Päivi Lahtinen oli valinnut aurinkoisena sunnuntaipäivänä kävelylenkkinsä kohteeksi Vesijärven matkustajasataman.

"Tämä toritapahtuma sattui eteen ihan yllättäen, mutta olen kyllä lukenut siitä lehdestä", Lahtinen muisteli. Hänen mielestään kansainvälisyys näkyy arkenakin selvästi Lahden katukuvassa.

"Maahanmuuttajat ovat lahtelaisia muiden joukossa. Monikulttuurisuus kuuluu tänä päivänä suomalaiseen yhteiskuntaan."

Myös Kansainvälisiä toreja vuosia järjestämässä ollut Helli Jalas pitää lahtelaisten suhtautumisen maahanmuuttajiin positiivisena. "Torit ovat olleet mielestäni iso tekijä siinä, ettei rasismi ole nostanut päätään."

Torin juuret ovat jo 1980-luvun puolivälissä, kun kaupungissa toimivat lukuisat ystävyysseurat järjestivät ensimmäiset kansainväliset ystävyysmarkkinat. Sittemmin mukaan on tullut yhä enemmän myös muita järjestöjä, ja nykyään tapahtumaan on sulautunut myös kansalaisjärjestöjen toimintaa esittelevä Mahdollisuuksien tori.

Kepan tukemia Mahdollisuuksien toreja järjestetään tänä vuonna 18 paikkakunnalla ympäri Suomea. Helsingissä tori on laajentunut Maailma kylässä -festivaaliksi, joka järjestetään 27.-28. toukokuuta.

Erityisteemana Aasia

"Kansainvälistä toria osataan jo odottaa - pidämme torin aina huhtikuun lopulla. Ihmiset tulevat tänne kokemaan mielenkiintoisia esityksiä, ostamaan tuotteita ja ruokia, joita ei muualta saa ja tietysti nauttimaan toritunnelmasta", Jalas toteaa.

Tapahtuman tiedottajana toiminut Merja Åkerlind arvioi Kansainvälisen torin vetäneen tänä vuonna 3 000 - 4 000 kävijää. "Ikähaitari oli suuri, ja osanottajia oli eri sosiaaliryhmistä."

Leppoisan torimeiningin lomassa saattoi pistäytyä kuulemaan myös asiapitoisempaa ohjelmaa viereiseen Sibelius-taloon, jossa ulkoministeriö järjesti seminaarin Aasiaan!-kampanjansa tiimoilta.

Aasia näkyi myös torilla, sillä mukaan oli saatu aasialaisten lajien harrasteryhmiä. Makupaloja toiminnastaan tarjosivat esimerkiksi kiinalaisen shakin ja taijin taitajat.

Kaikkiaan tapahtumassa oli mukana noin 40 järjestöä. Paikalla oli myös järjestöjen ja kansainvälisyydestä kiinnostuneiden kaupunkilaisten kohtauspaikkana toimiva Lahden monikulttuurikeskus Multi-Culti.

Toiminnanohjaaja Pirkko Hämäläinen kertoo keskuksen tekevän maahanmuuttajatyön sijaan monikulttuurisuustyötä: mukana on maahanmuuttajien ohella yhtä lailla myös lahtelaista kantaväestöä. Erityisen suosittuja ovat olleet viime aikoina pidetyt kulttuurikahvilat. "Ruoka on hyvä tapa houkutella ihmisiä tutustumaan eri kulttuureihin", Hämäläinen toteaa.

Pääasiassa vapaaehtoistyöhön pohjaava, mutta kaupungilta rahoituksensa saavaan keskuksen toimintamuoto on Hämäläisen mukaan ainutlaatuinen Suomessa. Esimerkiksi viime vuonna kahden vakityöntekijän rinnalla toimintaa pyöritti nelisenkymmentä vapaaehtoista.

"Myös täällä torilla olemme etsimässä uusia vapaaehtoisia", Hämäläinen ilmoittaa ottaessaan vastaan yhteystiedot Multi-Cultin toiminnasta kiinnostuneelta lahtelaiselta.

Lisää tietoa aiheesta