Uutinen

Lääkejätti avaa patenttinsa tutkimukselle

Maailman suurimpiin kuuluva lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen luovuttaa patentoitua tutkimustietoaan köyhiä maita vaivaavien sairauksien lääkkeiden kehitykseen.
Jari Nousiainen
17.2.2009

GlaxoSmithKlinen (GSK) johtaja Andrew Witty on kertonut, että yhtiö aikoo laskea hintojaan 25 prosenttiin rikkaiden maiden hinnoista 50 vähiten kehittyneessä maassa (LDC-maat) sekä luovuttaa tutkijoiden käyttöön muun muassa malaria- ja koleralääkkeitä koskevia patentoituja tutkimustuloksiaan.

Lisäksi GSK lupaa investoida 20 prosenttia tuloistaan LDC-maissa terveyspalveluiden kehittämiseen sekä tarjoaa trooppisten tautien tutkimuslaitostaan muiden tutkijoiden käyttöön, kertoo Guardianin uutinen.

Aloitteessa on Wittyn mukaan kyse siitä, että yhtiö pyrkii panostamaan myös kehittyvien maiden ongelmien ratkaisemiseen, kirjoittaa BBC.

"Yritämme löytää uusia tapoja sellaisen tutkimuksen piristämiseksi, jota ei muuten tehtäisi", sanoi Witty Reutersin uutisen mukaan.

Aids-lääkkeet patenttipoolin ulkopuolelle

Suuria lääkeyhtiöitä on jo pitkään syytetty köyhien maiden sairauksien sivuuttamisesta ja hintojen pitämisestä köyhien ulottumattomissa, etenkin hiv/aids-lääkkeiden kohdalla, joten tällainen muutos voi olla merkittävä. Witty kehottaa myös muita yhtiöitä noudattamaan esimerkkiä liittymään patenttipooliin tutkimuksen hyväksi.

Toisaalta laskemalla hintojaan GSK voi pyrkiä kilpailemaan köyhissä maissa vallalla olevien ja terveydenhuollon kannalta tärkeiden geneeristen valmistajien kanssa. Alennetut hinnat voivat myös olla yhä liian korkeita, Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja kommentoi Reutersin mukaan.

Avustusjärjestöt kuten Oxfam ja Lääkärit ilman rajoja kommentoivat Guardianin mukaan GSK:n ilmoitusta toiveikkaina ja pitävät sitä merkittävänä. World Visionin edustaja pitää lupausta investoinneista tärkeänä lääkkeiden saatavuuden kannalta.

Täysin varauksetonta hyväksyntää ei kuitenkaan tule, vaan esimerkiksi aids-lääkkeiden jättäminen patenttipoolin ulkopuolelle herättää kritiikkiä, ja myös rahoitusta tutkimukselle kaivataan.

Lisää tietoa aiheesta