Uutinen

Laajemman Euroopan aloitteessa tilaa järjestöille

Ulkoministeriö kannustaa kansalaisjärjestöjä aktivoitumaan entisten neuvostotasavaltojen tukemisessa.
Esa Salminen
5.11.2009

Suomen kehitysyhteistyö laajentuu kohti itäistä Eurooppaa ja entisiä neuvostotasavaltoja. Ulkoministeriön tuore Laajemman Euroopan aloite kattaa yksitoista maata: Armenian, Azerbaidzhanin, Georgian, Kazakstanin, Kirgisian, Moldovan, Tadzhikistanin, Turkmenistanin, Ukrainan, Uzbekistanin ja Valko-Venäjän.

Kyseessä on runsaan 70 miljoonan euron avaus vuosille 2009-2013, ja sen teemat ovat turvallisuus, kauppa ja kehitys, tietoyhteiskuntakehitys, energia- ja ympäristöyhteistyö sekä yhteiskunnallinen kestävyys.

"Tämähän ei ole rahallisesti mikään suuri, mutta ministeriön itäosaston toiminnassa ja näissä maissa edustaa selvää suomalaisen kehitysyhteistyön laajenemista ja uutta strategista, kokonaisvaltaisempaa suuntautumista", analysoi ulkoministeriön kansalaisjärjestöseminaarissa puhunut ulkoasiainneuvos Matti Kääriäinen.

"Paljon tekemistä"

"Kansalaisjärjestöillä olisi ja on tämän aloitteen toteuttamisessa rooli ja tehtävä. Me tarvitsemme sinne lisää suomalaista osaamista ja verkottumista", Kääriäinen vetosi.

"Erityisesti voisin mainita aloitteen omien painotusten lisäksi opetuksen, terveyssektorin, hyvän hallinnon, riippumattoman median ja ihmisoikeussektorin. Haasteita näissä maissa riittää, kansalaisjärjestöille olisi hyvin paljon tekemistä."

Järjestöillä ei ole Kääriäisen mukaan ollut erityistä kiinnostusta tai aktiivisuutta näiden maiden suuntaan. Tänä vuonna hanke-esityksiä alueen maihin ministeriö sai yhdeksän, ja Kääriäinen paljasti kahdeksan olevan menossa läpi.

Laajemman Euroopan aloitteen on laukaissut liikkeelle ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen lokakuussa 2008. Sen toimeenpanosuunnitelma julkaistiin heinäkuun puolessa välissä.

Lisää tietoa aiheesta