Uutinen

Kysely: Tanskalaiset haluavat kehitysavun takaisin prosenttiin bkt:sta

Tuore kysely kertoo Tanskan parlamenttivaalien alla, että valtaosa kansalaisista haluaa palauttaa kehitysavun määrän aiemmalle tasolle. Ruotsissa hallitus puolestaan puhuu kehitysyhteistyömäärärahojen laskemisesta.
Sanna Jäppinen
9.11.2007

Valtaosa tanskalaisista äänestäjistä haluaisi kyselytutkimuksen mukaan nostaa maan kehitysavun takaisin aiemmalle tasolle eli yhteen prosenttiin bruttokansantulosta, kirjoittaa tanskalainen Folkekirkens Nødhjælp -järjestö verkkosivuillaan. Nykyisen porvarihallituksen aikana taso on laskettu 0,8 prosenttiin.

Kyselytutkimuksen teettivät viisi suurta tanskalaista kansalaisjärjestöä vauhdittaakseen keskustelua kehitysyhteistyöstä ja Tanskan roolista globaalina vastuunkantajana vaalikamppailussa, joka keskittyy pitkälti sisäpolitiikkaan. Tanskan parlamenttivaalit käydään 13. marraskuuta.

Kehitysyhteistyömäärärahojen osuus bruttokansantulosta on esillä myös Ruotsissa. Maltillista kokoomusta edustava kehitysyhteistyöministeri Gunilla Carlsson esitti puoluekokouksen yhteydessä lokakuun lopussa, että maan olisi syytä hylätä ajatus siitä, että kehitysyhteistyömäärärahoissa olisi välttämättä päästävä nykyiseen yhden prosentin bruttokansatulo-osuuteen.

"Meidän olisi katsottava tuloksia sen sijaan, että sanomme, että juuri tämän verran rahaa annetaan vuoden aikana", Carlsson totesi Dagens Nyheterille. Nykyisin Ruotsin kehitysavun suuruus on yli 30 miljardia kruunua (3,2 miljardia euroa), ja maan ulkoministeriön on vaikea löytää rahoille käyttöä sopivissa hankkeissa.

Suomessa kehitysyhteistyörahoituksen suuruus ensi vuonna on ulkoministeriön talousarvioehdotuksen mukaan 825,9 miljoonaa euroa, joka vastaa noin 0,44 prosenttia bruttokansantulosta. Budjetista päätetään eduskunnassa joulukuussa.

Lisää tietoa aiheesta