Uutinen

Kysely: Intian talouspolitiikka on rikkaiden asialla

Valtaosa intialaisista on sitä mieltä, että maan talouspolitiikka on hyödyttänyt vain rikkaita, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta.
Sanna Jäppinen
26.1.2007

Vahvasta talouskasvusta nauttiva Intia on uudistanut talouspolitiikkaansa rankalla kädellä 1990-luvun alusta lähtien, mutta vain kolme prosenttia väestöstä on tarkasti selvillä siitä, mitä oikeastaan on tehty, käy ilmi Centre for the Study of Developing Societies -tutkimuslaitoksen kyselystä, jonka ovat teettäneet Hindustan Times -lehti ja CNN-IBN-televisiokanava.

Intian talousuudistukset aloitti vuonna 1991 silloinen talousministeri, nykyinen pääministeri Manmohan Singh. Vuonna 2006 maan talouskasvu lähenteli 10:tä prosenttia.

Kyselytutkimuksen mukaan yli kaksi kolmasosaa intialaisista ei ole lainkaan tietoinen maan talouspolitiikan uudistuksista, ja niistäkin jotka uudistuksista ovat kuulleet vain harva tuntee aihetta tarkemmin, AFP uutisoi.

Vastaajista 62 prosenttia oli sitä mieltä, että Intian talouspolitiikka on hyödyttänyt vain rikkaita. Neljännes vastaajista - heistä valtaosa hyvätuloisia - arvioi hyötyä olleen myös köyhille, Moneycontrol.com uutisoi.

Vaikka talouspolitiikan suunnasta ei ollut selvyyttä, arvioi 56 prosenttia vastaajista Intian talouden kohentuneen kymmenen vuoden aikana, ja 46 prosenttia totesi perheensä taloudellisen tilan parantuneen vuodesta 1991, AFP kirjoittaa.

Tutkimuksessa tuli myös selvästi esille, että valtaosa intialaisista vastustaa peruspalveluiden, kuten sähkön- ja vedenjakelun, koulutuksen ja julkisen liikenteen hallinnoinnin siirtämistä valtiolta yksityiselle sektorille.

Kyselytutkimuksessa oli mukana yli 7 500 ihmistä Intian 19 osavaltiosta.

Lisää tietoa aiheesta