Uutinen

Kyseenalainen voitto huumeista Thaimaassa

Thaimaan hallitus julisti kuluneen vuoden huumesodan voitetuksi, mutta saavutusten yllä lepää yli 2500 ruumiin varjo ja ratkaisemattomat sosiaaliset ongelmat.
Timo Kuronen
8.12.2003

BANGKOK –- Vuosi sitten joulukuun alussa Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej kertoi 75-vuotispuheessaan olevansa huolestunut lisääntyneestä huumeongelmasta maassa. Ei mennyt kahtakaan kuukautta, kun pääministeri Thaksin Shinawatra julisti sodan huumekauppaa vastaan alkaneeksi.

Ennen tammikuun loppua maakuntien poliisilaitokset ja armeija olivat laatineet nimilistoja epäillyistä huumekauppiaista ja salakuljettajista. Viranomaiset toteuttivat paljon julkisuutta herättäneen operaation huhtikuun loppuun mennessä. Kolmen kuukauden aikana kuoli 2625 ihmistä, jonka lisäksi noin 50 000 ihmistä pidätettiin ja 300 000 huumeiden käyttäjää lähetettiin hoitoon armeijan ylläpitämille erityisleireille.

Tänä vuonna kuninkaan syntymäpäivän aattona pääministeri julisti huumesodan voitetuksi: vuosia pahentunut huumeongelma ei enää vaikuta ihmisten jokapäiväiseen elämään. Hallitus on luvannut jatkaa tiukkaa huumepolitiikkaa vastaisuudessakin.

Kuningas perää selvitystä


Samalla kun kuningas kiitti 76-vuotispuheessaan hallitusta ripeästä toiminnasta, hän vaati kunnollista selvitystä siitä, miten yli 2500 ihmistä on saanut surmansa. Hänen mukaansa hallituksen ja pääministerin on otettava vastuu tapoista, jos syyllisiä ei muuten saada kiinni.

Viranomaiset ovat tähän asti kertoneet, että suurin osa tapoista on ollut huumepomojen kuolemanpartioiden tekemiä mahdollisten ilmiantajien vaientamisia. Poliisin ja armeijan erikoisjoukkojen kerrotaan surmanneen vain muutamia kymmeniä huumekauppiaita. Tällä hetkellä tapoista on pidätettynä noin 800 epäiltyä.

Huumesodan aikana thaimaalaiset ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt sekä YK tuomitsivat Thaimaan viranomaisten rajut otteet. Epäiltyjä huumekauppiaita surmattiin liian herkällä liipaisimella ennen kuin pidätyksiä ehdittiin tehdä. Vaikka huumerikokset ovatkin vakavia, epäillyille pitäisi antaa mahdollisuus oikeudenkäyntiin.

Thaimaan kansallisen ihmisoikeuskomission raportin mukaan huumesota heikensi maan oikeuslaitosta. Huume-epäiltyjen nimilistat koottiin liian nopeasti ja todisteita on jo siitä, että monet syyttömät menettivät henkensä. Toisaalta vain harvat isot huumekauppiaat jäivät kiinni. Tämä saattaa raportin mukaan merkitä, että monilla virkapukuisilla itsellään on iso rooli laittomassa huumekaupassa.

Suurimpana huumeongelmana Thaimaassa on synteettisten metamfetamiinipillerien kauppa ja käyttö. Niitä valmistetaan pienissä laboratorioissa erityisesti Burman koillisosissa sekä sotilasjuntan että joidenkin etnisten vähemmistöjen valvomilla alueilla. Koska maiden raja on pitkä ja vuoristoinen, salakuljetus rajan yli on melko helppoa. Tänä vuonna pillereitä on takavarikoitu noin 50 miljoonaa kappaletta, mutta rajan takana arvellaan olevan satoja miljoonia lisää odottamassa huumesodan hiipumista.

Kriittisissä puheenvuoroissa on myös muistutettu, että Thaimaassa ei olla puututtu tarpeeksi niihin sosiaalisiin ongelmiin, jotka johtavat huumeongelman syntyyn maassa. Kilpailu, kaupallistuminen ja perheiden rikkoontuminen altistavat nuoria muotihuumeiden käytölle. Myös Thaimaan hallituksen oma Burman sotilasjunttaan myönteisesti suhtautuva politiikka nähdään esteeksi huumekaupan menestykselliselle kitkemiselle.