Uutinen

Kuntavaaleissa valittiin reiluja valtuutettuja

Kuntavaaleissa tuli valituksi ainakin 60 varmasti reilua valtuutettua eli Äänestä kuntasi reiluksi -kampanjan tavoitteiden kannattajaksi ilmoittautunutta ehdokasta. Kampanja näkyi ja kuului eri puolilla Suomea.
Pasi Nokelainen
28.10.2008

Kuntavaali-ilta 26. lokakuuta jakoi poliitikot ja puolueet voittajiin sekä häviäjiin. Vaalien voittajiin kuuluu kolmen järjestöjen yhteiskampanja Äänestä kuntasi reiluksi.

Kampanjassa vaadittiin eettisyyttä kuntien hankintoihin ja lisäpanostuksia kuntien kehitysyhteistyöhön sekä kansainvälisyyskasvatukseen. Aiheita koskevia haasteita lähettiin lähes 1200 ehdokkaalle kampanjan verkkosivuilta.

Kunnalliset hankinnat vastaavat noin 7,5 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Kuntiin hankitaan kehitysmaista muun muassa katukiviä, elintarvikkeita, tekstiilejä ja elektroniikkaa. Kampanja haluaa varmistaa, että verorahoja käyttäessään kunnat tukevat eettisesti ja ekologisesti kestävää tuotantoa.

Vain perussuomalaiset puuttuivat

Kaikkiaan 243 ehdokasta ilmoittautui kampanjan tukijaksi. Vain perussuomalaiset loistivat poissaolollaan ehdokkaiden vieraskirjassa.

"Yllättävän laaja puolueiden kirjo antaa uskoa siihen, että hyvin erilaiset päättäjät eri puolella Suomea voivat lämmetä asiallemme ja lähteä ajamaan sitä omalla paikkakunnallaan. Reiluus ei ole yhden tai kahden poliittisen liikkeen juttu", iloitsee kampanjakoordinaattori Outi Hannula.

Kampanjaan julkisesti sitoutuneista ehdokkaista valtuustoihin tuli valituksi yhteensä 60, eli joka neljäs kampanjan tukija tuli valituksi. "Reiluja valtuutettuja" löytyy nyt 27 eri kunnasta, muun muassa Helsingistä, Kempeleeltä, Oulusta ja Lempäälästä.

"Kampanjan teemoja tukee todennäköisesti moni muukin läpimennyt ehdokas; kaikki eivät vain ehtineet vaalikamppailun tohinassa perehtyä kampanjaamme", Hannula arvelee.

Kampanjan tekivät Reilun kaupan puolesta Repu ja Kepan globbariverkosto yhteistyössä Reilun kaupan edistämisyhdistyksen kanssa. Paikallisia tempauksia järjestivät myös esimerkiksi Martat.

Turkulaiset aktiivisimpia haastajia

Kampanjan verkkosivuilla käyntiin leikkimielistä kisaa siitä, missä kunnassa haastetaan eniten ehdokkaita ja kuka on kovin haastaja. Kuntakohtainen kisa ratkesi sunnuntai-iltana Turun voittoon. Turkulaisille ehdokkaille lähti yhteensä 279 haastetta. Kisassa toiseksi tuli Helsinki ja kolmanneksi Seinäjoki.

"Yksilösarjassa" kovimmiksi haastajiksi osoittautui Ulla Salmi Ypäjältä. Hän lähetti yhteensä 175 haastetta.

"Minun innosti mukaan se, että asia on niin tärkeä. On kauhea ajatus, että (verorahoilla hankittujen) tuotteiden tuottamisessa saatetaan käyttää lapsityövoimaa, eivätkä kuntalaiset tai poliitikot edes tiedä siitä, kun valitaan aina vain halvin tarjous", kertoo Ulla Salmi.

Osasyyksi suureen haastemäärään Salmi mainitsee sen, ettei hän olisi voinut järjestää yksin kampanjatempausta, mutta verkon kautta hänkin pystyi osallistumaan helposti kampanjaan.

"Ehdokkaat antoivat paljon positiivista palautetta. Monet sanoivat kokeneensa velvollisuudekseen vastata minulle", Salmi sanoo.

Tempauksia joka niemennotkossa

Kampanjassa järjestettiin 39 tempausta 21 eri paikkakunnalla. Kampanjan vapaaehtoiset jakoivat Reilun kaupan kahvinäytteellä varustettuja tietopaketteja kuntien eettisistä hankinnoista ehdokkaille ja äänestäjille muun muassa kauppakeskus Sellossa Espoossa ja Myyrmannissa Vantaalla.

Kuntavaalipaneelissa Lempäälässä taas selvitettiin, tietävätkö ehdokkaat, kenelle kunnan työntekijöiden kahvitauko maksaa eniten, ja miten verovaroilla saatetaan tukea lapsityövoiman hyväksikäyttöä.

Tempaukset olivat hyvin esillä paikallis- ja maakuntalehdissä. Outi Hannula onkin tyytyväinen kampanjan välittömiin tuloksiin. Hänestä on kuitenkin vielä liian aikaista tehdä lopullista yhteenvetoa.

"Vaikka kuntien perustehtävät, kuten terveydenhoito, joukkoliikenne tai päiväkodit vievätkin pääosan ihmisten ja median huomiosta vaalien alla, on yhä useampi kiinnostunut myös kuntien globaalista vastuusta".

Lisää tietoa aiheesta