Uutinen

Kunnallisvaalit yltyivät väkivallaksi Nicaraguassa

Vaalitulokset ovat edelleen epäselvät, ja lopullisia tuloksia voidaan joutua odottamaan joulukuulle. Vaalien oikeellisuus on kerännyt kritiikkiä niin papeilta kuin EU:ltakin.
Toni Sandell
13.11.2008

TONI SANDELLNica kunnallisvaalit

Sandinistien kannattajat olivat Managuassa varmoja voitostaan jo vaaliyönä, vaikka äänistä oli laskettu vasta alle kymmenen prosenttia.

Nicaraguan sunnuntaisissa, 9. marraskuuta pidetyissä kunnallisvaaleissa kävi kuten pahimmissa ennusteissa pelättiin. Väkivalta eri osapuolten kannattajien välillä alkoi heti ensimmäisten tulosten selvittyä.

Tuloksista oli erimielisyyttä vielä keskiviikkona, 12.marraskuuta, ja katumellakat jatkuivat samana iltana jättäen jälkeensä useita haavoittuneita, palaneita autoja ja tärveltynyttä omaisuutta.

Oppositio ja vaalitarkkailijat alkoivat syyttää vaaleja vilpillisiksi välittömästi sunnuntaiyönä vaalikomission ilmoitettua alustavat tulokset. Keskiviikon täsmennettyjen tulosten perusteella hallituspuolue Sandinistinen Vapautusrintama (FSLN) olisi saamassa voiton reilussa 90 kunnassa 143:sta.

Tulosten mukaan sandinistit saisivat pormestarin pallin pääkaupungissa Managuassa. Joidenkin äänestyspaikkojen ääniä on yhä laskematta.

Transparency Internationalin tytärjärjestö Ética y Transparencian mukaan noin 30 kunnassa esiintyi vakavia epäselvyyksiä, jotka tulee selvittää. Järjestö tarkkaili vaaleja äänestyspaikkojen edustoilla, sillä vaalikomissio kielsi jo ennen vaaleja riippumattomien tarkkailijoiden osallistumisen ääntenlaskentaan. Äänestyspöytäkirjoja ja -lipukkeita on nyt löytynyt kaatopaikoilta ja tien varsilta.

Managua syynissä

Erityisesti Managuan tulokset ovat herättäneet rajua arvostelua. Ennen kunnallisvaaleja oikeiston kaksi puoluetta ja sosiaalidemokraattista suuntausta edustava MRS yhdistyivät kaupungissa pankkiiri ja ex-presidenttiehdokas Montealegren taakse sloganilla "Kaikki Ortegaa vastaan".

Montealegren odotettiin voittavan selkeästi, sillä Sandinistisen Vapautusrintaman riveistä presidentiksi valittu Daniel Ortega sai kahden vuoden takaisissa vaaleissa vain noin 34 prosenttia äänistä.

Komission alustavien tulosten mukaan voiton kuitenkin vei 51 prosentin äänimäärällä ex-nyrkkeilijä Alexis Argüello, joka on lojaali presidentin kannattaja.

TONI SANDELL VaalivoittajaSandinistien kannatta näytti voitonmerkkiä vaaliyönä.
Montealegre sanoo, että hänellä on oman puolueensa vaalivirkailijoiden keräämät äänestyspöytäkirjojen kopiot, joiden mukaan hän olisi todellisuudessa saanut yli 50 prosentin kannatuksen. Hän vaatii äänestyspaikkakohtaista uudelleenlaskentaa. Protesteja on ollut myös muun muassa Leonissa ja Boacossa.

Kirkon ääni kuului

Amerikkojen yhteistyöjärjestö OEA:n pääsihteeri ja Yhdysvallat sekä Euroopan Unioni esittivät huolensa vaalien läpinäkyvyydestä heti vaalien jälkeisinä päivänä.

Vaikutusvaltaisin viesti tuli kuitenkin Nicaraguan piispojen kokoukselta. Sen tiedotteessa vaalikomissiota pyydettiin tarkistamaan laskelmansa äänestyspaikkakohtaisesti. Kokouksen mukaan vaaleihin liittyvät epäselvyydet kyseenalaistavat maan demokratian.

Piispojen esittämä lista vaaliprosessin aikana tapahtuneista epäselvyyksistä on pitkä - siinä mainitaan esimerkiksi kahden puolueen sulkeminen pois vaaleista jo alkuvuodesta ja äänestämiseen vaadittavien henkilökorttien myöntämisessä viivyttely. Kritiikkiä keräsi myös äänestyspaikkojen liian aikainen sulkeminen vaalipäivänä, opposition vaalivirkailijoiden poistaminen lopullisesta ääntenlaskusta ja vaalivirkailijoiden sekä vaalikomission esittämien tulosten epäyhtenäisyys.

Pappien rukouksia kuultiin, sillä vaalikomissio ilmoitti suostuvansa äänestyspaikkakohtaiseen uudelleenlaskentaan Managuassa.

"Aiomme tarkastaa äänestyspaikkojen tulokset (opposition) äänestyspöytäkirjojen kanssa", komission puheenjohtaja Roberto Rivas sanoi väkivallan jo laajennettua ympäri pääkaupunkia. Muiden kuntien uudelleenlaskentaan ei varmaankaan suostuta.

Komissio pyysi puolueiden kannattajia lopettamaan mellakoinnin. Myös katolisen ja evankelisen kirkon vaikutusvaltaiset edustajat puhuivat keskiviikkoiltana eri medioissa rauhan puolesta.

Komissio ei vielä ole antanut vaalien lopullisia tuloksia, ja prosessi kestänee mahdollisesti jopa joulukuulle.

Lisää tietoa aiheesta