Uutinen

Kunnallisvaalien siirto huolestuttaa Nicaraguassa

Korkein vaalineuvosto on päättänyt siirtää kunnallisvaaleja osassa Nicaraguan pohjoista autonomista aluetta. Oikeisto kritisoi päätöstä epädemokraattiseksi peliksi.
Larissa Bruun
16.4.2008

Nicaraguassa on marraskuussa kunnallisvaalit. Vaaliviranomaiset ovat kuitenkin yksimielisesti päättäneet lykätä vaaleja Waspamin alueen pääkaupungin Puerto Cabezasin sekä Prinzapolkan kunnissa. Päätöstä on perusteltu esimerkiksi tuhoilla, jotka hirmumyrsky Felix sai aikaan viime syyskuussa.

Oikeistopuolueet ovat ovat vastustaneet päätöstä tiukasti. Uudeksi vaaliajankohdaksi on kuitenkin asetettu huhtikuu 2009. Muissa alueen muissa kunnissa vaalit on tarkoitus pitää normaalisti.

Levottomuudet syy ja seuraus

Hurrikaani Félixin tuhojen lisäksi vaalineuvoston puheenjohtaja Roberto Rivas ilmoitti vaalien siirtämisen syyksi parin viikon takaiset väkivaltaisiksi muuttuneet mellakat, joihin väkeä olivat kannustaneet oikeistoliberaalipuolue PLC:n kansanedustajat. Yli 12 henkilöä loukkaantui yhteenotoissa, joista on nyt jätetty tutkintapyyntö.

“Tässä tilanteessa on mahdoton pitää vaaleja", totesi Rivas, jonka mukaan päätökselle löytyy tuki sekä autonomialaista että maan perustuslaista.

Alueella toimivat järjestöt ja yliopistot ovat päätöksestä huolissaan ja ne ovat tehneet asiasta yhteisen kannanoton. Kannanoton mukaan alueen jälleenrakennus ja kestävä kehittyminen eivät voi onnistua, jos demokratiaa ja kansalaisten siviili- ja poliittisia oikeuksia ei kunnioiteta.

Viikonloppuna sadat henkilöt osoittivat mieltään siirtopäätöstä vastaan Puerto Cebezasin kaupungissa. Viikon varrelle on suunniteltu lisää mielenilmaisuja.

Poliittista peliä?

Alun perin vaalien siirtoa ehdotti ja pyysi alueella toimiva intiaaniväestöä edustava Yatama-puolue, joka vetosi siihen, ettei alueella ole hirmumyrskyn jäljiltä edellytyksiä pitää vaaleja. Yatama on vasemmistopuolue sandinistien FSLN:n liittolainen.

Oikeistopuolueiden mukaan vaaliviranomaisten päätös on poliittinen ja sen takana on vasemmiston huoli syöksyvistä suosioluvuista. Kritiikki hurrikaanin jälkeen laiminlyödystä hätä- ja jälleenrakennusavusta sekä rahojen väärinkäytöksistä on kasvussa.

Oikeistokansanedustaja María Eugenia Sequeira pitää vaaliviranomaisten päätöstä diktatuurin aikaansaannoksena. "Tämä on merkki siitä, että maa on totalitaarisen diktatuurin alaisena, ja että perustuslakia tai oikeusvaltiota ei tarvitse kunnioittaa", Sequira arvioi. Hän on vaatinut parlamenttia löytämään tavan kumota nyt tehdyn päätöksen. Vaaliviranomaisten on koettu toimineen yli valtuuksiensa.

Viime syyskuinen hirmumyrsky Félix oli Hondurasin ja Nicaraguan rannikolle saapuessaan niin sanottu viitosluokan hurrikaani, eli kovin mahdollinen. Kansalaisjärjestö Ofxam arvioi, että hirmumyrsky tuhosi Raanin alueella toimeentulon lähes 180 000 ihmiseltä. Nicaraguan armeijan lukujen mukaan tuhoista kärsii yli 32 000 perhettä eli lähes 190 000 ihmistä. Yli 20 000 taloa tuhoutui.