Uutinen

Kuningas otti ohjat käsiinsä Nepalissa

Nepalin kuningas erotti viime perjantaina maan pääministerin ja hallituksen ja otti samalla haltuunsa lähes kaiken poliittisen vallan Nepalissa.
Päivi Ahonen
7.10.2002

Kuusi vuotta jatkunut Nepalin sisällissota hallitusta ja monarkiaa vastustavien maolaisten ja maan armeijan välillä kärjistyi entisestään myöhään perjantai iltana. Viikon mittaisen, tulevia vaaleja koskevan poliittisen hämmingin jälkeen, kuningas Gyanendra ilmaantui kansalaisten eteen nauhoitetussa TV-lähetyksessä ja ilmoitti erottaneensa maan pääministerin ja hallituksen. Kuninkaan mukaan pääministeri ei ole kyennyt toimimaan perustuslain mukaisesti, koska hän ei ole kyennyt järjestämään vaaleja, jotka ovat seurausta toukokuussa tapahtuneesta parlamentin hajottamisesta.

Kuningas otti tällä päätöksellä käsiinsä lähes kaiken poliittisen vallan Nepalissa. Parlamentin alahuoneen lisäksi paikalliset luottamusmieselimet ovat lakanneet toimimasta kesäkuussa, koska paikallisvaaleja ei ole voitu järjestää maolaisten aiheuttamien levottomuuksien vuoksi.

Vaalit sisällissodan jaloissaPääministeri Deuba oli pakotettu julistamaan ennenaikaiset vaalit toukokuun lopussa, hajotettuaan parlamentin alahuoneen. Pääministerin ratkaisu, jolla hän varmisti seuraavan kolmen kuukauden poikkeustilan, tuli yllätyksenä nepalilaisille. Miten poliittinen eliitti ja valtion hallinto kuvittelevat ihmisten uskaltavan äänestää keskellä yhä verisemmäksi muuttuvaa sisällissotaa? Vieläkään ei ole tietoa, milloin vaalit lopulta järjestetään.

Tavalliset katmandulaiset ihmettelevät väkivallan kierrettä keskellä maan päättäjien tempoilevaa politiikkaa. Viha aseistautuneita maolaisia sekä maan poliitikkoja kohtaan tuntuu lisääntyvän päivä päivältä samassa mitassa. Erityisesti kahden vahvan politiikan keskushahmon, erotetun pääministeri Deuban ja Kongressipuolueen puheenjohtajan Koiralan välinen valtataistelu heikensi hallituksen luottamusta kuningashuoneen ja kansan silmissä. Entinen pääministeri Koirala erotti pääministerin puolueesta, koska tämä hajotti alahuoneen neuvottelematta puolueensa kanssa. Ennen kuninkaan puuttumista asioiden kulkuun, myös oppositiopoliitikko Koirala lupasi kuitenkin tukea kansalaisten peloista ja painostuksesta lähtenyttä suunnitelmaa siirtää marraskuun puoleen väliin suunniteltuja vaaleja. Erottamispuheessaan kuningas taas lupaa, että vaalit tullaan järjestämään, sitten kun uusi, "puhtaista" poliitikoista koostuva ministerineuvosto saadaan valtaan.

Syyskuun lopulla vaalikomissio päätti, että vaalit pidetään porrastetusti kuudessa eri vaiheessa, niin että kaikilla 75 maakunnan asukkailla on ollut mahdollisuus äänestää seuraavan vuoden tammikuun 10. päivään mennessä. Samanaikaisesti kuitenkin useat puolueet vaativat jo vaalien siirtämistä puolella vuodella. Vielä viime viikon puolessa välissä pääministerin johdolla kokoontuneet puolisen tusinaa puoluetta ehdottivat, että tulevaksi puoleksi vuodeksi muodostettaisiin väliaikaishallitus, johon kuuluisivat kaikkien puolueiden edustajia. Väliaikaishallitus valmistelisi tietä rauhallisiin, väkivallattomiin vaaleihin ja aloittaisi heti alkajaisiksi neuvottelut maolaisten kanssa. Pääministeri sai valtuudet neuvotella maan kuninkaan Gyanendran kanssa vaalien mahdollisesta siirtämisestä. Kuningas käytti perustuslain artiklan 127 mukaista valtuutusta puuttua maan sisäpolitiikkaan, mikäli perustuslain täytäntöönpanossa ilmenee vaikeuksia. Kuninkaan ratkaisu tuli kuitenkin suurena yllätyksenä niin poliitikoille kuin kansalaisille.

Maolaiset vastustivat vaalejaPoliittiset puolueet kannattivat vaalien siirtämistä vedoten viime viikkoina lisääntyneeseen väkivaltaan. Maolaiset ilmaisivat jo syyskuun alussa lehdistötiedotteessaan avoimesti vastustavansa vaalien järjestämistä. He jopa julistivat vaalien alkamispäivät yleislakkopäiviksi. Maolaisten ohjelmassa oli järjestää ennen vaaleja yleislakkoja eri puolilla maata sekä vaatia mm. koulujen sulkemista tietyiksi päiviksi. Katmandussa on tuhottu viime viikkoina useita kouluja ja koulubusseja, maaseudulla valtion hallinnon virastoja, lentokenttiä, armeijan parakkeja jne. Viimeisin silmitön väkivallanteko kohdistui humanitäärisellä lennolla olleeseen helikopteriin. Kapteeni ja yksi matkustaja otettiin panttivangiksi ja helikopteri poltettiin. Nämä panttivangit pääsivät vapaaksi kahden päivän vuorilla kulkemisen jälkeen. Useimmat panttivangit hävisivät jäljettömiin.

Armeijan ja kuninkaan vallan jakoNepalilaiseen tapaan, kaikkien katseet kohdistuivat jo viikon loppupuolella kuninkaan palatsiin. Kuninkaan odottamaton ratkaisu ongelmien kärjistyessä ja maan armeijan ja maolaisten välisen sodan kiihtyessä, lisää kuitenkin epävarmuutta Nepalissa. Armeijan tiedetään tukevan kuningasta, mutta armeijan roolista maan poliittisen vallan jaossa puhutaan edelleen varovasti, lähes kuiskaten. Viimeisen puolen vuoden ajan armeija on keskittynyt turvallisuusoperaatioihin maolaisten aiheuttaman väkivallan vuoksi. Näissä turvallisuusoperaatioissa on kuollut vaihtelevasti viidestä viiteenkymmeneen maolaista vuorokaudessa. Nyt kun pääministeri ja hallitus on erotettu, parlamentti hajalla ja paikalliset poliittiset elimet tauolla, Nepalin kuningaskunnassa poliittista valtaa käyttää kuningas armeijan tuella.