Uutinen

Kumppanuus-voittaja Pääskyt: "Lottovoitto idealisteille!"

Pääskyjen hanke on pitkäaikaisesti kaunis, totesi Kumppanuus-palkintokisan voittajan valinnut presidentti Tarja Halonen.
Sanna Jäppinen
25.11.2005

Pääskyjen Marianne Leimio ja Tapio Tamminen (Kuva: Jari Nousiainen)

Pääskyjen hanke voitti myös yleisöäänestyksen. Palkinnot vastaanottivat Marianne Leimio ja Tapio Tamminen.


"Tämä työ on toiminut meille ikkunana ihmisten enemmistön elämään", totesi Kumppanuus-palkinnon presidentti Tarja Haloselta vastaanottanut Tapio Tamminen Kehitysmaayhdistys Pääskyistä. Pääskyt on tehnyt yhteistyötä intialaisen, kastittomien oikeuksia puolustavan VCDS-järjestön kanssa vuodesta 1985 lähtien.

"Olemme sitoutuneet pitkäaikaiseen yhteistyöhön, sillä muuten on vaikea päästä tasaveroiseen kumppanuuteen", Pääskyjen hallituksen puheenjohtaja Tamminen sanoi.

Pitkään taipaleen varrelle on mahtunut kyläkoulujen rakentamista kastittomien lapsille, maatyöläisten ja naisten oikeuksien kohentamista ja tuoreimpana projektina maanviljelijöiden sosioekonomisen aseman parantamista muun muassa luomuviljelyn avulla. Kaikkiaan Pääskyt on tehnyt yhteistyötä 60 kylässä Tamil Nadun osavaltiossa.

Kansainväliseen Emmaus-liikkeeseen kuuluva Pääskyt rahoitti aluksi Intian-toimintaansa  kirpputoreilla, mutta jo pitkään varoja on saatu ulkoministeriön kehityspoliittiselta osastolta (KEO).

"Kolmisen vuotta sitten oli vuoden tauko KEO:n rahoituksessa, mutta silloinkin pystyimme jatkamaan toimintaamme, sillä oli mahdollista käyttää järjestön omia varoja", Tamminen kertoi. Nyt rahoitusta on tiedossa vuodeksi eteenpäin.

Halonen: "Symppasin kaikkia hankkeita"

Kepan 2000 euron suuruinen palkinto parhaalle järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeelle jaettiin nyt toisen kerran, ja Tarja Halonen valitsi voittajan kolmen loppukilpailuehdokkaan joukosta. Pääskyjen ohella ehdolla olivat Fidan nuorisotyöhanke Tansaniassa ja Turun ammatilliset opettajat ry:n koulutusprojekti Vietnamissa.

"Symppasin kaikkia hankkeita", Halonen totesi ja antoi erityistä kiitosta siitä, että suomalaiset järjestöt  pystyvät käymään sisarellista tai veljellistä kilpaa siitä, miten tehdään hyvää työtä.

Halonen muistutti, että samalla kun Suomi pyrkii vuonna 2010 saavuttamaan kehitysyhteistyövaroissaan 0,7 prosenttia kansantulosta, on erittäin tärkeää jakaa tietoa siitä, mitä rahoilla saadaan aikaiseksi.

"Päivän hyvä uutinen on se, että kehitysyhteistyön avulla tuhannet ja taas tuhannet ihmiset saavat tänäkin päivänä ravintoa ja opetusta - jotakin joka voi muuttaa heidän maailmansa."

Presidentti totesi ottaneensa valinnassa huomioon kolme näkökulmaa: kumppanuuden, hankkeen kestävyyden eli tulosten pysyvyyden ja sen, mitä hankkeelle tapahtuu suomalaisen rahoituksen päättyessä.

Ytimekkään perustelunsa palkinnon saajaksi Halonen lainasi missikisojen maailmasta: "Pääskyjen hanke on pitkäaikaisesti kaunis." Halonen nosti esille myös sen, että Pääskyt tekevät tärkeää työtään pääosin vapaaehtoisvoimin.

"Aurinkoa elämään"

Pääskyjen ainoa palkattu työntekijä, toiminnanjohtaja Marianne Leimio on ollut mukana Intian-hankkeessa kaksi vuotta, ja vuosi sitten hän vieraili ensimmäisen kerran Tamil Nadun kylissä. "Tuntui kuin olisi tullut kotiin."

Leimion mukaan paikallisten ihmisten kanssa syntyi ystävyyssuhteita, mutta samalla vallitsi molemminpuolinen kunnioitus.

Leimio haluaisi tuoda Intiasta Suomeen yhteisöllisyyttä. "Itse voin edistää asiaa aivan ruohonjuuritasolla, näyttämällä omalla elämälläni esimerkkiä lähipiirilleni."

Kumppanuus-palkinnon voitto yllätti iloisesti Pääskyjen edustajat, sillä he totesivat myös muiden ehdokkaiden tekevän tahoillaan erittäin hyvää työtä. Vahvuudekseen  Leimio ja Tamminen nostivat saman kuin presidentti: hankkeen pitkäaikaisuuden.  "Ja erityisen ylpeitä olemme tietysti siitä, mitä kaikkea pitkän yhteistyön aikana on saatu aikaan", Tamminen huomautti.

"Palkinto toi aurinkoa elämään – tämä oli lottovoitto idealisteille", Leimio tiivisti tunnelmat.

Lisää tietoa aiheesta