Uutinen

Kumppanuus-palkinto: Kuka on hyvä kumppani?

Kumppanuus-palkintofinalistit pohtivat Kepan kevätkokouksessa hyvän kumppanuuden tärkeimpiä piirteitä.
Sini Kuvaja
21.4.2005

Tasavallan presidentti Tarja Halonen valitsee tänä vuonna Kepan Kumppanuus-palkinnon voittajan. Kevätkokouksessa puhunut World Visionin Minna Kiiskinen kehui, että tämä osoittaa järjestöjen kehitysyhteistyötä arvostettavan maan korkeimmalla taholla.

Kiiskinen edusti järjestöistä koostuvaa raatia, joka oli valinnut palkintoa tavoittelemaan kolme finalistia: Fidan, Pääskyt ja Turun ammatilliset opettajat.

Kehitysmaayhdistys Pääskyjen edustaja Marianne Leimio kertoi Intiassa järjestetystä seminaarista, jossa paikalliset järjestöt olivat tivanneet, miksi pohjoisen järjestöt haluavat koko ajan vaihtaa kumppania tai toiminnan alaa. Mitä sellainen sitoutuminen on?

"Meidän yhteistyömme intialaisen VCDS:n kanssa on jatkunut yli 20 vuotta emmekä aio sitä lopettaa. Kaikki toiminta on köyhien ihmisten aloitteista virinnyttä. VCDS pitää meitä suomalaisia hereillä ihmisten enemmistön todellisuudesta", Leimio kertoi.

Fidan Harri Hakola mainitsi kumppanuuden yhdeksi avainsanaksi luottamuksen, josta Fida oli saanut kiitosta tansanialaiselta kumppaniltaan. Fidan hankkeessa on perustettu useita nuorisokeskuksia Tansanian itärannikoille ja nykyään niistä kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat jo tansanialaisten itsensä pyörittämiä ja rahoittamia.

"Nuoret ovat löytäneet rap-musiikin tunteittensa tulkiksi. Olin itse kuuntelemassa nuorten rap-esitystä siitä, miltä tuntuu olla orpo, se oli hyvin vaikuttavaa", Hakola mainitsi esimerkkinä keskusten kulttuuritoiminnasta.

Turun ammatillisten opettajien edustaja Matti Haapanen sanoi ammatillisessa koulutuksessa riittävän kehitettävää niin Suomessa kuin muuallakin. Järjestön työn ansiosta Vietnamin Haiphongin tekniikan alan oppilaitos on noussut alueen mallikouluksi ja merkittäväksi teollisuuden tukijaksi.

"Suunnittelun on oltava vahvalla pohjalla ja on verkostoiduttava", Haapanen listasi onnistumisen avaimia. "Olemme saaneet hyviä tuloksia tekemällä yhteistyötä yritysten ja kansalaisten kanssa niin Vietnamissa kuin Suomessakin."

Kumppanuus-palkintoehdokkaat 2005 ovat Fida International ry:n rannikon nuorisokeskushanke Tansaniassa, Kehitysmaayhdistys Pääskyt ry:n työ kastittomien puolesta Intiassa ja Turun ammatilliset opettajat ry:n koulutusprojekti Viettech Vietnamissa. Ehdokkaat ovat esillä Mahdollisuuksien toreilla ympäri Suomen. Helsingissä ehdokkaat näyttäytyvät Maailma kylässä -festivaaleilla 28.-29.5. Rautatientorin teltassa.

Lisää tietoa aiheesta