Uutinen

Kumppanuus-palkinnosta kisaa seitsemän ehdokasta

Kepa palkitsee tänä vuonna ensimmäisen kerran järjestöjä laadukkaasta kehitysyhteistyöstä. Raati on valinnut loppukilpailuun seitsemän ehdokasta.
Sini Kuvaja
28.4.2004

 

  Kuva: Kumppanuus-palkinnon logo. (Tekijä: Iiro Törmä)
 

"Kehitysyhteistyön haasteellisuudesta huolimatta järjestöt ovat saaneet työllään aikaan hienoja tuloksia, joista on syytä olla ylpeä. Kepa haluaa muistuttaa tästä Kumppanuus-palkinnolla", sanoi Kepan ohjelmajohtaja Maija Seppo.

Jo ehdokkuus on tunnustus hyvästä työstä: jokainen ehdokkaista ansaitsisi tulla palkituksi. Palkintoraadin puheenjohtaja Seppo Kalliokoski tuskaili, kuinka valita hienojen hankkeiden joukosta finalistit.

"Olen nähnyt miten erilaisia järjestöjen projektit ovat. Ei ole mitään mittanauhaa, jolla voisi mitata, mikä hanke on hyvä ja mikä ei. Raadin valinta on tehty kirjallisuuspalkintojen tyyliin. Olen ylpeä tästä joukosta", Kalliokoski totesi.

Yhden ehdokkaista, Fida Internationalin kehitysyhteistyökoordinaattori Olli Pitkänen hätkähdytti yleisöä ilmoittamalla ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa: "Osallistuimme tähän kisaan surkealla hankkeella." Pitkänen viittasi kehitysyhteistyöajattelun muutoksiin: 1980-luvulla aloitettu Mwanzan koulutushanke oli aikansa lapsi suurine rakennusprojekteineen ja suomalaisine henkilökuntineen. Yhteistyö kuitenkin kehittyi aikojen myötä ja kaikkien yllätykseksi Mwanzan ammattikoulu pääsi jaloilleen ja jatkaa onnistuneesti toimintaansa suomalaisrahoituksen loputtuakin.

Tuloksellisuuden lisäksi ehdokkaita yhdisti sitoutuminen pitkäkestoiseen yhteistyöhön kehitysmaan kumppanin kanssa.

"Jos palestiinalaiset kestävät jatkuvaa pakolaisuutta surkeissa oloissa, täytyy myös meidän kestää", Psykologien sosiaalisen vastuun Kirsti Palonen pohti motiivia sitoutua pitkään työhön Libanonin palestiinalaispakolaisten auttamiseksi.

Lopullisen valinnan voittajasta tekee valtioneuvos Harri Holkeri Kepan syyskokouksessa 26.11. Myös yleisö voi äänestää oman suosikkinsa Mahdollisuuksien toreilla eri puolella Suomea tai syksyllä Kepan verkkosivuilla.


Kumppanuus-palkintoehdokkaat 2004:

Fida International: Mwanzan kotiteollisuuskeskus, Tansania
Fidan tukema ammattikoulu on kouluttanut satoja opiskelijoita puu-, metalli- ja tekstiilityönlinjalla sekä kotitaloudessa. Ammattikoulu on päässyt omille jaloilleen ja jatkaa toimintaa Fidan rahoituksen loputtuakin.

Maailman sarjakuvat: Ruohonjuuritason seinäsarjakuvat, Intia
Maailman sarjakuvat on yhdessä intialaisen World Comics India -järjestön kanssa kehittänyt uuden, toimivan ja edullisen ruohonjuuritason tiedotusmuodon. Järjestöt ovat työpajoissaan opettaneet intialaisia kansalaisjärjestöjen aktivisteja tekemään seinäsarjakuvia.

Nakurun Lapset: Orpokotihanke - Help A Needy Child, Kenia
Keniassa asuneen suomalaispariskunnan pienimuotoisesta tuesta paikalliselle lastenkodille on kasvanut monipuolinen yhteistyö, johon kuuluu aids-orpojen tukemista ja ammattikoulutusta, kummitoimintaa ja suomalaisten opiskelijoiden sekä vapaaehtoisten työtä Keniassa.

Oulun Diakonissalaitoksen säätiö: Karibuni-projekti, Kenia
Projekti tukee monipuolisesti Sirisian kylää Keniassa: tyttökoulua sekä alueen sosiaalityötä ja terveydenhoitoa. Hankkeeseen kuuluu opiskelija- ja asiantuntijavaihto.

Psykologien sosiaalinen vastuu: Palestiinalaispakolaisten mielenterveyshanke, Libanon
Psykologien sosiaalinen vastuu on tukenut 20 vuotta pakolaisleireillä Libanonissa eläviä palestiinalaisia psyykkisen tasapainon säilyttämisessä.

Suomen Caritas: Raakasilkistä silkkisareihin, Intia
Suomen Caritas on auttanut perustamaan naisten silkkikutomon Etelä-Intiaan. Hankkeen tarkoituksena on auttaa yhteiskunnallisesti syrjittyjä naisia. Heistä on koulutettu silkinkudonnan ammattilaisia, joille kudonta takaa säännölliset tulot.

Suomen Kristillinen Lääkäriseura: Kyläklinikoiden henkilökunnan jatkokoulutus, Tansania
Hankkeessa koulutetaan räätälöidysti ammattilaisia maaseutuklinikoille. Sairaaloiden henkilökunnan pätevyyden kohennuttua maaseudun köyhän väestön terveyspalvelut ovat parantuneet.