Uutinen

Kumppanuus-kisan voittaja: "Rakastu hankkeeseen!"

"Kyse on todellisesta yhteistyöstä. Me olemme oppineet yhteisöllisyyttä ja kokonaisvaltaista huolenpitoa tukiessamme kenialaistyttöjen koulutusta", Oulun Diakonissalaitoksen Säätiön edustaja muistuttaa kumppanuuden syvimmästä olemuksesta.
Sanna Jäppinen
26.11.2004

"Totta kai voitto on aina yllätys, mutta täytyy sanoa, että tämä palkinto oli kuin tilaustyönä tehty meidän hankkeellemme", Pentti Huhtinen myhäilee tyytyväisenä Kumppanuus-kisan ratkettua. Oululaisten hanke valittiin Kepan Kumppanuus-palkinnon saajaksi seitsemän finalistin joukosta. Palkinto annettiin järjestöjen tekemälle kehitysyhteistyölle.

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiön Karibuni-hanke on pyörinyt kenialaisessa Sirisian kylässä kymmenen vuotta, ja Huhtisen mukaan kantavina voimina ovat alusta asti olleet ystävyys, rakkaus ja luottamus.

"Hankkeeseen täytyy rakastua: rakkaudestahan yleensä edetään yhteiseen elämään. Meillä on ollut erinomaisia vastuuhenkilöitä, ja alusta asti olemme etsineet tapoja, joilla voidaan toimia tasa-arvoisesti. Kyläläiset ovat itse rakentaneet koulunsa, emme me."

Karibuni-hankkeen käynnistyessä1994 oli aluksi tarkoitus harjoittaa lähinnä kulttuurinvaihtoa ja laajentaa suomalaisopiskelijoiden ihmiskäsitystä. Pian opiskelijoiden mielestä alkoi kuitenkin olla selvää, että jos kylään mennään, niin jotain täytyy myös tehdä. Varsinainen kehitysyhteistyö kylässä alkoi 1996. Nyt alueella tuetaan tyttökoulua sekä edistetään sosiaali- ja terveydenhoitoa. Koulu on Kenian parhaita.

Tärkeä rooli on myös henkilövaihdolla, joka kulkee molempiin suuntiin.

"Meiltä lähtee ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoita Sirisiaan kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan, ja sama määrä kenialaisia opiskelijoita ja työntekijöitä tulee meille Ouluun. Ei ole kyse vain afrikkalaisten auttamisesta, vaan myös me olemme saaneet paljon. Olemme oppineet yhteisöllisyyttä ja ihmisen kokonaisvaltaista hoitamista. Esimerkiksi vanhainkodissa moni vanhus on jäänyt kaipaamaan kenialaisia harjoittelijoita."

Kulttuuritulkit keskipisteessä

Karibuni-hankkeesta on kasvanut Oulun seudulla varsinainen yhteisöurakka. Mukana on Diakonissalaitoksen ohella yliopisto, ammatikorkeakoulu, kouluja, seurakuntia ja sairaaloita.

Erityisen hyvänä hankkeen onnistumisen kannalta Huhtinen pitää nuorten mukanaoloa. "Kun opiskelijamme kouluttavat kenialaisia nuoria, sanoma menee paremmin perille. Esimerkiksi opintojen keskeytymistä raskauden takia ei enää juurikaan tapahdu, kuten hankkeen alkuaikoina."

Karibuni-projektiin suunnitellaan jatkoa myös aids-hankkeen muodossa. Tukihakemus on jo vetämässä.

"Tarkoitus on jakaa aids-tietoutta ruohonjuuritasolla sekä auttaa aidsin takia leskeksi ja orvoksi jääneitä. Kyliin on tavoitteena saada aids-tukihenkilö, joka toimii sekä terveys- että kulttuuritulkkina."

Tiedon levittäminen ihmisten omalla kielellä ja omista lähtökohdista on äärimmäisen tärkeää. "Hyvä esimerkki on vaikkapa vuosikausia opiskelijoidemme autokuskina toiminut Maurice. Kun suomalaisopiskelijat kertovat kyläläisille vaikkapa perhesuunnittelusta, pitää myös hän aina puheenvuoron. Hän on yksi heistä, häntä kuunnellaan."

"Äidin opetus on maailman pelastus"

Oululaisten hanke valittiin Kumppanuus-palkinnon saajaksi seitsemän finalistin joukosta. Lopullisen valinnan teki valtioneuvos Harri Holkeri, joka on pohtinut kehitysyhteistyön laatua ja tasoa muun muassa Katala-työryhmässä.

Holkeri valitteli valinnan vaikeutta, mutta totesi toimineensa omien tuntemustensa perusteella. "Afrikka on ollut minulle läheinen alue aina vuodesta 1960 lähtien, jolloin tein sinne ensimmäisen matkani. Siitä lähtien olen seurannut – hyvässä ja pahassa – mihin maanosa on menossa."

Tärkeintä oli kuitenkin hankkeen tavoite: tyttöjen koulutus.

"En ole feministi, en sinne päinkään, vaan pikemminkin sovinisti", Holkeri ilmoitti. Hänen mukaansa on silti koko maailman kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeää, että naiset saavat huomattavasti nykyistä paremmin päättää omasta elämästään. "Se on mahdollista vain koulutetuille naisille."

Holkeri muistutti myös siitä, että naiset siirtävät koulutusta eteenpäin: "Äidin opetus on maailman pelastus."

Holkeri totesi, että kaikki finalistit olisivat olleet palkinnon arvoisia. "Toivottavasti kaikki myös saivat tästä kilpailusta henkistä virkistystä ja kannustusta."

Holkeri sanoi myös itse tutustuneensa ehdokkaiden avulla entistä syvemmin järjestöjen tekemään työhön. "Kehitysyhteistyössä on muistettava, että laatu on vähintään yhtä tärkeää kuin määrä. Menneinä vuosina on tehty suuria virheitä. Esimerkiksi kaikki 1980-luvun hankkeet eivät välttämättä saisi synninpäästöä. Niissä oli varmasti paljon ihanteellisuutta mutta myös inhimillisestä raadollisuudesta johtuvia erehdyksiä."