Uutinen

Kummijärjestöt suunnittelevat yhteisiä sääntöjä

Ilona Niinikangas
31.3.2000

Miltei kahdellakymmenellä suomalaisella järjestöllä on kummilapsiprojekteja etelässä. Osa harjoittaa kummitoimintaa muiden hankkeiden yhteydessä, toisille se on tärkein toimintamuoto. Mukana on järjestöjä laidasta laitaan. On suuria ja pieniä, kansainvälisiä ja kansallisia, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia, hengellisiä sekä eri ammattikuntien perustamia järjestöjä. Yhteistä niille kaikille on huoli maailman lapsista ja halu parantaa heidän elinolosuhteitaan järjestämällä muun muassa koulutusta ja kehittämällä terveydenhuoltoa.

Tammikuisessa tapaamisessaan Helsingissä kummijärjestöjen edustajat suunnittelivat toiminnalleen yhteisiä linjoja. Tarkoitus on lisätä yhteistyötä ja saada mahdollisimman monet suomalaiset innostumaan kummiudesta. Tällä hetkellä noin 18 - 19 000 suomalaisella on kummilapsi etelässä, kun luku esimerkiksi Norjassa on peräti 200 000. Hätiköidyistä päätöksistä ei kuitenkaan seuraa hyvää, joten määrää pyritään kasvattamaan maltillisesti.

Kummijärjestöjen ensimmäisenä tehtävänä on vakuuttaa lahjoittajille, että avustukset menevät varmasti perille. Tulevaisuudessa epäluuloisuuden pitäisi hälvetä nopeasti, sillä suunnitelmissa on luoda yhteiset säännöt ja nimittää ulkopuolinen taho niitä valvomaan. Järjestöt, joiden kirjanpito, tilitykset, keräysluvat ja muut asiat ovat kunnossa saavat todistuksen. Järjestelmä toimii jo useissa Euroopan maissa, ja sen uskotaan helpottavan sekä lahjoittajia että järjestöjä.