Uutinen

Kukkahuiveja ja romanianimaatioita

Elokuvaosuuskunta Camera Gagliostron pöytä Helsingin Mahdollisuuksien torilla huokuu tunnelmaa: saviruukut, tummat huivit ja tsekkiläinen marionettinukke tuovat palan romanikulttuuria Rautatientorille. Tiskin takana päivystävät osuuskunnan aktiivit: ohjaaja-käsikirjoittaja Katariina Lillqvist ja koulunkäyntiavustaja Hilja Grönfors.
Ilona Niinikangas
21.5.2004

Kuva: Camera Gagliostron (Kuvaaja: Ida Pimenoff

Tampereen Pispalasta käsin toimiva osuuskunta tekee romanikulttuuria tunnetuksi animaatioiden ja dokumenttien avulla. Vuoden alusta lähtien Camera Gagliostron aktiivit ovat kiertäneet kouluissa ja päiväkodeissa kertomassa romanien elämästä. Filmihilloksi kutsuttu kansainvälisyyskasvatuskiertue on otettu hyvin vastaan ja ennakkoluulot ovat alkaneet kadota.

"Monesti lapset haluavat ensin jutella ihan tavallisista asioista kuten romanien vaatteista. Kerromme, että naisten perinteiseen hamekankaaseen kuluu 27 metriä kangasta - ja siitä sitten siirrymme syrjintään ja muihin vakavampiin aiheisiin. Kerran yksi pieni kreikkalaistyttö otti meihin yhteyttä ja kertoi, ettei häntä oltu meidän vierailumme jälkeen enää kiusattu koulussa", muistelee Lillqvist.

Lapset ovat tärkeä kohderyhmä, sillä heidän asenteisiinsa voi vielä vaikuttaa. Prahassa asunut Lillqvist on nähnyt, miten ennakkoluulot periytyvät äidinmaidossa. Camera Gagliostron suvaitsevaisuuskasvatus sai alkunsa siitä, kun Lillqvist kuuli kuinka neljä tsekkiläistä nuorta miestä oli huvitellut heittämällä romaninaisen veteen. Poliisit vähättelivät tekoa ja sanoivat, että se on tavallista poikien nahistelua eikä sitä pidä ottaa vakavasti. Nainen kuoli ja nuorukaiset joutuivat neljäksi kuukaudeksi vankilaan.

Lillqvist ja Grönfors haluaisivat tulevaisuudessa käydä vankiloissa ja lastenkodeissa kertomassa juuriltaan reväistyille romaneille kansansa historiasta. Myös aikuiskasvattajat ovat olleet kiinnostuneita hankkeesta.

"Asennekasvatus on hirveän tärkeää", Grönfors sanoo. "Romanit ovat asuneet Suomessa jo 500 vuotta, mutta lapset aina vaan kysyvät, mistä olemme kotoisin."